Stadiondossier Club Brugge

De eeuwige strijd: Het stadiondossier van Club Brugge

Wanneer wordt de eerste steen van het nieuwe stadion van Club Brugge gelegd? Het is een vraag waar niemand echt een antwoord op lijkt te hebben. Het huidige Jan Breydelstadion is meer dan 40 jaar oud, en dat zie je in zowat elk aspect terugkomen. Niet uitzonderlijk zie je schimmel op de muren of regen door de daken sijpelen. Het Jan Breydelstadion is een stadion waarvoor de club zich schaamt.

En dus heeft Club Brugge al sinds 2007 de ambitie om een nieuw stadion te zetten en het verouderde Jan Breydelstadion te verlaten. Toch is er tot op de dag van vandaag nog geen steen gelegd, en het is nog maar de vraag of dat snel zal gebeuren. Club Brugge is het slachtoffer van een onwaarschijnlijk complex en slepend stadiondossier. Van buurtbewoners die beroep aantekenen tot een vernietigde omgevingsvergunning, van het vinden van een locatie tot de afkeuring van het mobiliteitsplan: de struikelblokken die de afgelopen jaren de kop opstaken zijn niet meer bij te houden. Ook de supporters zijn bijna ten einde raad: “Het stadion is helemaal op. Er moet écht snel iets gaan gebeuren.”, aldus Kurt Bevers, 30 jaar lang abonnementhouder bij Club Brugge.

11 Januari 2007: Het startschot

Club Brugge maakt in januari 2007 zijn ambitie bekend om een nieuw stadion te bouwen. Het stadion zou plaats moeten bieden voor 40 duizend mensen.

Wat volgt is een nauwelijks te volgen spel van doorbraken en tegenslagen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen tot op de dag van vandaag.

September 2017

Na jaren van zoeken naar een locatie lijkt er een oplossing gevonden te zijn. De stad Brugge wil een nieuw stadion bouwen aan de Blankenbergse Steenweg. De Vlaamse regering keurt het uitvoeringsplan goed. Het licht voor de bouw van een nieuw stadion staat voor de eerste keer op groen.

Lang zal dat licht echter niet op groen blijven staan. Verschillende belanghebbenden gaan in beroep bij de Raad van State om het uitvoeringsplan te laten vernietigen. Een procedure die nog steeds loopt en nog jaren kan aanslepen. De onzekerheid om aan de Blankenbergse Steenweg een stadion te kunnen bouwen wordt zo te groot.

Januari 2019

De verkiezingen van 2019 zorgen voor een nieuwe legislatuur in Brugge. Het nieuwe stadsbestuur wil het stadiondossier vooruit helpen. Het gaat in debat met alle betrokken partijen in de hoop het stadiondossier opnieuw open te breken.

Januari 2020

De stad Brugge doet een voorstel aan Club Brugge om een nieuw stadion te bouwen op de huidige Olympiasite. Hiervan is de stad zelf de eigenaar. De club analyseert de haalbaarheid van het voorstel grondig, en stapt mee in het verhaal: Het idee om een nieuw stadion voor 40 duizend toeschouwers te bouwen op de huidige locatie is geboren.  

Maart 2020

De buurtbewoners die rond het huidige stadion wonen zitten met heel wat vragen. Daarom organiseert de club voor de eerste keer een buurtinfomoment, waarin de details van het project worden toegelicht. De buurtbewoners kunnen tijdens dit gesprek ook hun bedenkingen uiten.  Mobiliteitsproblemen, geluidsoverlast en lichtvervuiling zijn de meest voorkomende.

Augustus 2020

Er wordt een tweede infomoment georganiseerd. Die draagt dezelfde functie als het eerste, alleen is de informatie die Club Brugge heeft nu meer verfijnd. Ook de maatregelen die de club tracht te nemen om de overlast voor de buurtbewoners weg te werken worden op dit moment meegedeeld.

Maart 2021

De aanvraag voor een omgevingsvergunning die nodig is om de bouw van het stadion te starten wordt ingediend. Rond deze tijd wordt ook een derde buurtinfomoment georganiseerd.

6 Oktober 2021

Ministers Demir & Crevits beslissen om de omgevingsvergunning toe te kennen aan Club Brugge. Het licht staat opnieuw op groen: er kan in principe gebouwd worden. Maar enkele buurtbewoners zijn, ondanks de infomomenten van Club Brugge, niet overtuigd en gaan in beroep tegen de beslissing om een omgevingsvergunning toe te kennen.

2 Februari 2023

De buurtbewoners krijgen hun gelijk. Na een lang juridisch proces vernietigt De Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning. De vergunning zou in strijd zijn met de parkeernormen, en ook de bezwaren van de buurtbewoners over het mobiliteitsplan zouden niet genoeg onderzocht zijn.

Burgemeester Dirk De Fauw betreurt de beslissing. Hij heeft weinig begrip voor de omwonenden die beroep aantekenden, want het nieuwe stadion zou volgens hem niet voor meer, maar juist voor minder overlast moeten zorgen.

Mei 2024

Club Brugge heeft ondertussen een aangepaste vergunningsaanvraag ingediend die rekening houdt met de kritiekpunten van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De aanvraag zou voor de verkiezingen in juni afgehandeld moeten zijn. Er wordt verwacht dat de club opnieuw een vergunning krijgt.

Maar als dat gebeurt, kan er ook opnieuw bezwaar aangetekend worden door de buurtbewoners. Op dit moment lijkt de kans groot dat ze dat ook gaan doen. Dat zou betekenen dat het dossier weer in de handen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen terecht komt, die op zijn beurt weer moet beslissen of de vergunning al dan niet opnieuw vernietigt wordt.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wanhopige supporters

Ook de supporters beginnen wanhopig te worden. Al jaren kijken ze uit naar een nieuw stadion, en elk jaar zien ze hun huidige thuis meer en meer aftakelen. Voor veel supporters is het zelfs zo erg dat ze het gewoon niet meer zien zitten om tweewekelijks naar Jan Breydel af te zakken.

Kurt Bevers, lid van supportersclub ‘BlauwZwartBrecht36’, is al 30 jaar abonnementhouder bij Club Brugge. Ook hij merkt hoe wanhopig en radeloos de supporters worden van het stadiondossier. Hij hoopt dat er snel schot in de zaak komt, want op deze manier kan het volgens hem echt niet lang meer verder.

Wat zijn de voornaamste problemen met het huidige Jan Breydelstadion?

“Het stadion is gewoon helemaal op. Deze winter heeft het veel geregend, en die regen loopt langs elke kant het stadion binnen. Het is een vies, vuil, grauw stadion. Ook op hygiënisch vlak is het een drama, kijk maar naar het sanitair. Een grote boodschap zou ik in Brugge niet graag willen doen. Het is gewoon niet meer van deze tijd. Ik ben al in veel stadions geweest: Antwerp, Gent, Genk, … Dan merk je dat er écht iets moet gebeuren. Dat is toch van een ander niveau dan in Brugge.

Ook merken wij, en met ons vele andere supportersclubs, dat supporters minder bereid zijn om naar Jan Breydel te gaan. Neem de wedstrijd tegen Molde: het stadion zat misschien voor de helft gevuld. En oké, er spelen nog aspecten mee zoals de ticketprijzen bijvoorbeeld, maar ook de huidige beleving in het stadion speelt daar een grote rol in. Je zit 90 minuten lang in de kou of regen: een match van Club Brugge kijken in het stadion is voor veel supporters geen aangename bezigheid meer. Dan kijken ze liever comfortabel in de zetel.”

Zijn er, ondanks de vele problemen, aspecten aan het huidige stadion dat je zou willen terugzien in het nieuwe stadion?

“Het enige goede dat ik over het huidige stadion kan zeggen is dat de supporters dicht tegen het veld zitten. Hopelijk blijft dat zo en wordt de afstand tussen de spelers en de supporters niet te groot in een nieuw stadion. Maar voor de rest moet alles veranderen. Het is echt op.”

In welke mate leeft het hele stadiondossier bij de supporters?

“In het begin waren de supporters er heel veel mee bezig. Ik herinner me dat wij met onze supportersclub destijds een vlag hadden hangen om te tonen dat we voor een nieuw stadion waren. Maar na een tijd wordt iedereen moedeloos. Er zijn al zó veel ontwikkelingen geweest in het hele dossier. Als we dan eindelijk een vergunning krijgen om te mogen bouwen, dan komen er weer bezwaren van bijvoorbeeld buurtbewoners. Het is altijd wel iets. En je merkt dat supporters dan ook afhaken, zo iets word je snel beu.”

Zou een nieuw stadion Club Brugge kunnen helpen op sportief vlak?

“Dat denk ik wel. Kijk naar het aantrekken van nieuwe spelers, bijvoorbeeld. Als Club Brugge gesprekken voert met een speler, wordt die ontvangen in het ‘Belfius Basecamp’(het trainingscomplex van Club Brugge in Westkapelle, op een goeie 20 kilometer van het stadion). Waarom doen ze dat? Omdat ze bang zijn dat een mogelijk nieuwe speler afhaakt als hij het huidige stadion ziet. In het verleden is het al gebeurd dat spelers niet langer bij Club Brugge willen komen spelen na het zien van het stadion. En geef ze eens ongelijk.”

Je spreekt over bezwaren van buurtbewoners. Begrijpt u waarom ze beroep aantekenen?

“Ik begrijp dat buurtbewoners niet happig zijn voor een nieuw stadion waar nog eens 10 duizend extra mensen in kunnen. Maar ze moeten wel redelijk blijven. De club doet er alles aan om de overlast die de buurtbewoners ervaren zo laag mogelijk te houden. En daarbij, die mensen wisten toch ook dat het stadion er stond toen ze er kwamen wonen? Dat is toch een bewuste keuze? Dan begrijp ik niet waarom ze nu alles proberen te dwarsbomen.”

Ook Frederik Van Eenoo, bestuurslid van de overkoepelende supportersorganisatie van Club Brugge “VZW Supportersfederatie Club Brugge K.V.”, ziet hoe de huidige stadionsituatie niet langer houdbaar is. “Elke supporter die naar het stadion komt ziet een verouderd stadion. Je kan nergens komen zonder geconfronteerd te worden met een stadion dat niet meer voldoet aan de hedendaagse normen, zowel op het vlak van veiligheid als op het vlak van comfort. Er zit asbest in sommige tribunes van het stadion, waardoor bepaalde ruimtes niet meer gebruikt kunnen worden, vooral aan de oostkant. Aan de zuidkant zitten we dan weer met verzakkingen. Het stadion is gewoon op. De staat van het stadion is zo slecht dat de kans groot is dat we vanaf 2026 geen Europese wedstrijden meer mogen spelen in ons stadion, omdat het gewoon niet meer goedgekeurd kan worden.”

Gezichtsverlies voor Belgische competitie

Het is dus duidelijk dat een nieuwe voetbaltempel de hoofdprioriteit is van Club Brugge. Het stadion heeft nog langer dan verwacht (en gehoopt) dienst gedaan voor de club, maar zowel negatieve financiële als sportieve gevolgen liggen nu echt wel om de hoek.

Club Brugge is de afgelopen jaren op internationaal niveau ook uitgegroeid tot hét uithangbord van de ‘Jupiler Pro League’, onze nationale competitie. Het zou dus ook voor de Belgische competitie een blamage zijn als dan net die club dan bijvoorbeeld geen Europese wedstrijden meer mag spelen in hun eigen stadion, omdat het niet meer door de veiligheidskeuringen geraakt. Ook voor het Belgisch voetbal in zijn totaliteit zou een nieuw Brugs stadion een zegen zijn.

En hoewel er opnieuw stilaan schot in de zaak lijkt te komen, maakt het complexe karakter van het dossier gepaard met de vele juridische procedures dat er vandaag nog àltijd niemand weet waar, wanneer of in welke vorm het nieuwe stadion er komt. Eén ding is wel zeker: De dag waarop Club Brugge eindelijk aan het nieuwe stadion kan beginnen kan voor alle belanghebbenden niet vroeg genoeg komen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
WK voetbal: Braziliaanse fans vieren feest in Antwerpen