Een blik achter de schermen bij Pano

Pano is terug van weggeweest! Woensdag 15 maart opende ze het seizoen met een aflevering over de rechtszaak van seriemoordenaar Stephaan du Lion. Ik kreeg de kans om alles achter de schermen mee te volgen.

Onderzoeksjournalistiek leek me altijd interessant. En wat is een betere leerschool in Vlaanderen dan Pano? Het is een gerespecteerd merk dat al jaren geweldige reportages maakt. Afgelopen zomer nam ik contact op met enkele werknemers van de redactie van Pano om te spreken over de werksfeer en de verwachtingen. Voor mijn stage van twee maanden wou ik zeker op de juiste redactie terechtkomen. Uiteraard met de kans om mijn journalistieke skills uit te breiden. De werknemers konden mij overtuigen en ik nam contact op met Pascal Seynhaeve de eindredacteur van Pano. We kwamen meteen goed overeen en ik kreeg groen licht om twee maanden stage bij Pano te lopen.

Tijdens mijn eerste week kreeg ik meteen de kans om de rechtszaak van Stephaan du Lion bij te wonen. Hij vermoordde vier vrouwen in de jaren ’90: Ariane Mazijn, Lutgarda Bogaerts, Maria Van den Reeck en Eve Poppe. Het was de eerste keer dat ik een assisenzaak bijwoonde. In het verleden heb ik wel het vak ‘inleiding tot het recht’ gehad tijdens mijn studie aan de Universiteit van Antwerpen, maar om een assisenzaak in het echt te mogen bijwonen is wel uniek.

De zaak kreeg veel aandacht in de media. Maar Pano kon iets doen wat andere media niet konden: het hele proces filmen. Het resultaat? Dagen aan filmmateriaal. De kunst is om van al dat materiaal een heldere reportage van ongeveer 40 minuten te maken. Een proces dat alleen de redactie ziet. In Het Antwoord Van Assisen krijg je een unieke inkijk in de dynamiek van een assisenproces.

Du Lion kon jaren lang onder de radar blijven. Door DNA-onderzoek in 2017 kwam er een doorbraak in het onderzoek naar de vier vermoordde vrouwen. Na de rechtszaak blikte Pano terug met Vanessa Demares, de dochter van Eve Poppe. Maar ook met advocaten en speurders. Collega Machteld Libert kon Stephaan Du Lion zelfs interviewen in de gevangenis.

Vanavond is Pano terug met een nieuwe aflevering. Over de komende aflevering kan ik nog niets verklappen. Maar ik kan u verzekeren dat Pano de komende weken uitstekende onderzoeksjournalistiek zal leveren!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Woord van het Jaar laat Antwerpenaren koud