Van een kuchje naar de dood

Het coronavirus we hebben er allemaal wel al genoeg van gehoord. Het nieuws draait dag en nacht alleen maar rondom het virus ook wel bekend onder de naam COVID-19. Het is een pandemie die de wereld overneemt. Maar wat is nu een pandemie?

Een pandemie is een epidemie die op wereldwijde schaal de wereld overneemt meestal gaat het over een nieuwe ziekte die zich gemakkelijk verspreid en die helse klachten veroorzaakt. Dat kan je wel zeggen van het coronavirus. De nieuwe ziekte die ontstond in de Chinese stad Wuhan, zorgde voor heel wat ophef in de media. We hadden nooit durven denken dat die ziekte Europa en ons land zo zwaar zou treffen. Het leek te gaan over een klein griepje dat je wel na een tweetal weken kon uitzieken. Maar als je het nieuws volgt zijn de klachten niet min. De klachten zijn koorts, droge hoest en moeilijk ademhalen.

Hier is een lijst van de recentste pandemieën die wij als mens al overwonnen hebben.

De pest is een ziekte die van de 14e tot ongeveer de 19e door dieren op mensen werd doorgegeven een zogenaamde zoönose. Bij de pest gaat het over een overdracht van vlooien die met bacteriën besmet zijn, of het werd doorgeven door minuscule druppels die in de lucht hingen door een ziek persoon die hoestte of niesde. Er zijn zo’n vier soorten pest, de meest voorkomende is de builenpest. Bij deze soort pest krijgt de patiënt last van koorts spierpijn en hoofdpijn. Het aantal doden van deze ziekte is immens zo wordt er geschat dat er zo’n 75 miljoen doden zijn gevallen door deze verschrikkelijke ziekte. 

De Spaanse griep was een griep-pandemie die zo’n 100 jaar geleden ontstond. Hoewel het de Spaanse griep noemt is de eerste patiënt met de ziekte niet in Spanje ontstaan maar wel in Kansas in Amerika. De ziekte kwam op in 1918 en ten einde in 1919. Hoewel de ziekte dus van korte duur was heeft ze toch het leven van miljoenen mensen gekost. Vooral adolescenten en volwassen tussen de 20 en 40 jaar kregen het zwaar te verduren tijdens de Spaanse griep. Je kan het niet vergelijken met een gewone griep. Zo hadden de patiënten ook last van zware longinfecties. Gelukkig verscheen er in 1928 een medicijn dat door Alexander Fleming werd ontdekt en de pandemie volledig kon uitroeien.

Ten slotte de Mexicaanse griep, ook wel het varkensgriepvirus genoemd die net zoals de Spaanse griep op korte tijd een groot aantal doden teweegbracht. De ziekte vond plaats van 2009 en kwam een jaar later al ten einde, niet met lichte gevolgen zo heeft de griep een ruime 14 duizend mensen het leven gekost. De eerste uitbrak werd ontdek in de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad. Een aantal symptomen van deze ziekte zijn spierpijn, hoofdpijn keelpijn en ga zo maar door.

Je kan een duidelijk verband zien tussen deze ziektes zo zijn de symptomen van het coronavirus en de hierboven beschreven virussen ongeveer wel hetzelfde zo hebben ze allemaal iets met de longen te maken en ze hebben ook een heel groot aantal mensen het leven gekost.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Oog in oog met je idolen