Veilinghamer

Zaakvoerder Belgian Art Gallery Jurgen Swerts: “Je merkt dat Belgische kunst liefst hier gehouden wordt” 

Tussen 2,3 en 3,3 miljoen euro zouden enkele werken van René Magritte waard zijn. Vanaf donderdag 9/11 worden er zes schilderijen van René Magritte geveild. Deze veiling wordt georganiseerd door Sotheby’s, een wereldberoemd veilinghuis. De veiling duurt nog tot 14 november.

Hoe gegeerd is Belgische kunst wereldwijd? 

“Daar is weer groei in. Twee jaar geleden was er weinig tot geen interesse in de Belgische kunstenaars, maar het afgelopen jaar zien wij dat het sterk gegroeid is. Bij ons komen er veel aankopen vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Bij andere bedrijven zien we dat als het over grote bedragen gaat, dat er veel interesse komt uit Oost-Azië. Maar de Oude Meesters, zoals Magritte, zijn altijd wel toppers geweest op de kunsthandelsmarkt.” 

“Aangezien er zulke grote bedragen worden gegeven voor onze kunst, merken we dat er aandacht wordt gegeven aan Belgische kunstenaars. Het duurste werk dat ooit verkocht werd, was ‘De Man met de bloem’ van René Magritte zelf, in 2018 voor 16 miljoen euro. Er zijn duurdere werken die wereldwijd verkocht worden, ik denk aan Leonardo Da Vinci, maar dit toont wel aan dat kunstenaars van hier een wereldwijde rol spelen. Zeker de schilders uit de Middeleeuwen.” 

Wie zou één van deze Magrittes aankopen? 

“Wij focussen vooral op kleinere bedragen, Magrittes worden verkocht vooreen aantal miljoen euro. Ik denk dat voor Belgische kunstverzamelaars eerder de Fernand Hutsen hiervoor in aanmerking komen. Goedkopere kunstwerken worden meer nationaal aangekocht, ongeveer 95 procent van ons aanbod komt uit België en 80 procent daarvan wordt hier verkocht. Maar voor werken zoals deze is de vraag internationaal zeker hoger dan bij ons.” 

“99 procent stukken wordt gekocht als investering. Daarna proberen de nieuwe eigenaars die door te verkopen voor meer geld. Deze bedrijven of individuen lenen die vaak uit aan musea, maar ze blijven wel persoonlijke eigendommen.” 

Zou er reden zijn om deze werken van Margritte in ons land te houden? 

“Oudere werken houden we liever in ons eigen land. Ze zijn deel van onze cultuur en onze geschiedenis. De Vlaamse Overheid heeft ook een topstukken decreet waar ze geld geven aan mensen of bedrijven die Belgische kunstwerken willen aankopen vanaf een bepaald bedrag. Dat doen ze ook specifiek om deze werken in ons land te houden. Onze werken vallen daar niet onder, wij komen niet tot zo’n hoge bedragen, maar je merkt dat onze kunst liefst in België gehouden wordt.” 

Zorgen veilingen zoals deze ervoor dat België belangrijker wordt in de kunstwereld? 

“Niet echt, als er Belgische kunst aangekocht wordt weten ze vaak niet dat dat Belgisch is. Mensen kennen de namen van Magritte of Van Eyck wel, maar ze zijn vaak niet geïnteresseerd in de geschiedenis erachter. Voor kunstverzamelaars gaat het vooral over geld en niet over onze cultuur.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
meneer in rolstoel
Geertrui Quaghebeur, woordvoerster van het Boudewijn Seapark: “Ook andersvaliden kunnen in ons park terecht”