Daar sta je dan als stagiaire plots in de modder met Bart de Wever

Stage lopen bij Radio 2 Antwerpen is in de ochtend achter je bureau beginnen en voor je het weet, sta je samen met Bart de Wever in de modder. Ben je benieuwd wat je nog allemaal meemaakt op een stage bij de grootste familie? Lees dan hieronder mijn ervaring.

Mijn eerste dag

Daar sta je dan plots op de plek waar je de komende 8 weken hoopt enorm veel bij te leren. En of je bij Radio 2 Antwerpen veel bijleert. Op mijn eerste dag kreeg ik in de voormiddag uitleg over de werking van de verschillende programma’s. Vervolgens stond ik plots het hele middagprogramma mee te volgen in de radiostudio zelf.

De eerste dag krijg je vooral veel uitleg zodat je er de komende dagen meteen kan invliegen. Het tegenovergestelde was waar. Na mijn middagpauze kreeg ik al meteen meerdere opdrachten. Zo mocht ik in de opnamestudio een telefoongesprek opnemen om het vervolgens te verwerken tot een nieuwsquote. Bij die quote schreef ik dan ook een nieuwsbericht voor het radionieuws.

Om de dag af te sluiten, werd er gevraagd of ik de volgende ochtend om 7.30 uur ergens ter plaatse kon gaan om een nieuwsquote en voxpop op te nemen. Natuurlijk greep ik die kans al meteen met beide handen.

Mijn eerste publicatie

Mijn eerste publicatie hangt samen met wat ik hierboven vertelde. De nieuwsquote die ik om 7.30 uur in de ochtend had opgenomen, zat al meteen in het radionieuws van 8.30 uur. Toch denk ik aan iets anders als ik ‘eerste publicatie’ lees, namelijk iets waar mijn naam onder staat.

Als je stage loopt bij Radio 2 Antwerpen speelt vlot schrijven ook een grote rol, ook al ben je een audiostudent. Alle regionale redacties van Radio 2 schrijven artikels voor VRT NWS. Die gaan over regionale topics die in het programma of het radionieuws zaten.

Het eerste artikel dat ik schreef, ging over de burgemeester van Lier. Nadat het langs de eindredactie gepasseerd was, dacht ik: de naam van de eindredacteur zal er wel onderstaan, maar ik ga toch eens piepen. Ik moest mijn kin terug naar boven duwen, want daar zat ik plots met opengevallen mond vooruit te staren. Ik kon niet geloven dat mijn naam onder een artikel op VRT NWS stond en dat al op mijn tweede stagedag.

Een bijzondere ontmoeting

Hoe ben ik in godsnaam samen met Bart de Wever in de modder terechtgekomen? Aan de Scheldekaaien in Antwerpen waren de laatste dagen bezig van de archeologische opgravingen van de Sint-Michielsabdij. In het middagprogramma wouden ze graag een gesprek doen met een archeoloog over wat ze ondertussen al allemaal gevonden hadden. Ik mocht mee op locatie om te observeren hoe zo’n livegesprek met een scoopfone juist werkt.

Een uurtje later stond er een persconferentie gepland met Bart de Wever en Annick De Ridder. Aansluitend konden we een rondleiding volgen over het volledige terrein. Ik wist in het begin van de dag nog niet dat ik daar plots zou staan, dus ik had geen gepast schoeisel bij. Gelukkig waren er laarzen voorzien. Ook Bart de Wever kwam in nette schoenen aan. Na de persconferentie volgde ik dus samen met Bart de Wever een rondleiding in de modder, en dat nog eens in dezelfde laarzen ook.

Oeps foutje

Natuurlijk hoop je dat je stage vlekkeloos verloopt. Toch is een foutje maken nog niet zo slecht voor het leerproces. Ik ben één keer een telefoonnummer vergeten na te lezen omdat ik met veel dingen tegelijk bezig was. Door één verkeerd cijfertje kon die persoon dus niet opgebeld worden in de ochtendshow.

Die fout heeft toen enorm aan mij zitten knagen en er kwamen zelfs een paar traantjes aan te pas. Er zijn toen verschillende mensen naar mij gekomen om te vertellen dat hen ook al eens overkomen is en dat ik er niet te hard mee moest inzitten.

Ik heb uit dat foutje geleerd dat ik nooit iets mag vergeten te dubbel checken. Nog belangrijker vond ik dat het foutje me ook iets heeft doen beseffen. Ook mensen die de job 24/7 doen, kunnen nog fouten maken. Daaruit heb ik dan weer geleerd dat ik niet alles al perfect moet kunnen als ik het nog nooit eerder gedaan heb.

Veel geleerd

Ik heb bij Radio 2 Antwerpen kunnen proeven van elk aspect van een radioredactie. Sommige dagen zat ik de hele dag achter mijn bureau te schrijven en te monteren. Andere dagen zat ik plots als reporter in een bruidswinkel of op een boot. Er wordt enorm veel vertrouwen gegeven, waardoor je na de eerste week al volledig meedraait.

Ik heb mogen ervaren hoe het er op een redactie aan toegaat als er plots heel belangrijk nieuws binnenkomt. Daarnaast heb ik leren werken onder enorme tijdsdruk en stress. Zo ben ik een keer op 2 uur tijd ter plaatse gegaan, heb ik mensen geïnterviewd en dan heb ik het daar ter plaatste gemonteerd omdat het nog in de middagshow moest.

Ik denk dat er weinig stageplaatsen zijn die me meer uit mijn comfortzone hadden kunnen trekken. Deze stage heeft me geleerd om alle kansen met beide handen te grijpen. Ja, ook als je denkt dat het je niet gaat lukken, want je zou nog maar eens versteld kunnen staan van je eigen kunnen.

Anekdote

Om mijn verhaal als stagiaire bij Radio 2 Antwerpen af te sluiten, eindig ik met een leuke anekdote. Op het einde van mijn stage heb ik een week mogen meedraaien als de ‘rechterhand’ van de presentatrice van de ochtendshow.

De show begint om 6 uur ’s ochtends, wat betekent dat je om 5 uur op stage moet zijn. Dat betekent dan weer om 4 uur opstaan en iets voor 5 al door Antwerpen fietsen. Ik heb Antwerpen zelden zo rustig gezien als die 5 ochtenden.

Op de hele weg naar stage kwam ik misschien maximum 20 mensen tegen, waarvan de helft zatte studenten waren. Ik vond het zo grappig dat ik op dat uur fris en fruitig (met enorme wallen weliswaar) op mijn fiets zat, terwijl zij net van een feestje kwamen. Ik had nooit kunnen denken dat ik al een uurtje gewerkt zou hebben, vooraleer zatte studenten in hun bed zouden liggen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
‘Het is niet meer mogelijk om elke verloren euro terug te betalen’