Anaïse Ampe

“Toen ik langs zijn bankje liep, maakte hij apengeluiden”

Habibeats wil meer kleur en minder racisme in het nachtleven 

Zien we binnenkort meer kleur in de Gentse Overpoort? Met feestjes waar iedereen welkom is, wil Habibeats drempels wegnemen die jongeren met diverse roots uit het uitgaansleven houden. ‘Iedereen zou altijd een plek moeten vinden waar hij of zij zich thuis voelt.’ 

Habibeats wordt een inclusieve fuif waar iedereen welkom is. Volgens de organisatoren is dat nodig, omdat het nachtleven in Gent ‘te wit’ is. Met maatregelen zoals goedkopere tickets, meer diverse muziek en meer herkenbaarheid voor nieuwkomers wil Habibeats mensen van kleur warm maken om uit te gaan. Anaïse Ampe heeft Afrikaanse roots en bezoekt regelmatig de Gentse uitgaansbuurt. 

Ervaar jij bepaalde drempels bij het uitgaan? 

Er is een bepaald soort feestje dat ik bewust mijd. Sommige fuiven van studentenclubs trekken in mijn ogen een eerder conservatief publiek aan. Daar voel ik me niet op mijn gemak. Ik ben misschien wel welkom op die feestjes, maar onbewust zoek ik toch naar mensen van wie ik bijna zeker weet dat ze me aanvaarden. Soms wil je het risico op afwijzing liever niet nemen. Ik ben daar nog voorzichtiger in geworden, nadat ik voor de eerste keer heel openlijk werd geconfronteerd met racisme. Toen ik op een avond naar mijn kot wandelde, passeerde ik een oude man op een bankje. Ik kwam dichterbij en hij maakte apengeluiden.  

Habibeats noemt het nachtleven in Gent ‘te wit’, ga jij hiermee akkoord? 

Tijdens het uitgaan zie ik meer witte dan zwarte mensen. Maar eigenlijk vind ik ‘te wit’ een verkeerde focus van Habibeats. Het geeft een negatieve connotatie aan de Vlaamse feestcultuur. De typisch Vlaamse muziek is niet per se fout en clubs mogen die blijven draaien. Misschien vinden sommige niet-witte jongeren dit ook leuk. Dat er meer diversiteit nodig is, daar ga ik wel volledig mee akkoord.  

Je ziet dus weinig mensen met dezelfde afkomst als jij, vind je dat jammer?  

Het is altijd leuk om andere mensen te zien met een donkere huidskleur. Ik denk dat iedere minderheid in België wel stiekem eens rondkijkt met de gedachte ‘Zie ik nog iemand die op mij lijkt?’ Maar die herkenning heeft niet altijd met huidskleur te maken. Ik kan me ook herkennen in witte mensen die net als ik heel open-minded zijn en houden van rap- en technomuziek.  

Waarom zijn feestjes als Habibeats belangrijk volgens jou?   

Initiatieven als Habibeats creëren een ‘safe space’ voor mensen met een andere achtergrond. Helaas worden zij nog steeds dagelijks geconfronteerd met racisme, ook tijdens het uitgaan. Habibeats zal een publiek aantrekken dat open-minded is naar andere culturen toe. Mensen van kleur hebben er zo de kans om gezien en gehoord te worden door gelijkgestemden. Iedereen is uiteindelijk op zoek naar vrienden die op een of andere manier op hen lijken. Het zou voor velen van ons een opluchting zijn om ergens te komen waar we ons geen zorgen hoeven te maken over wat anderen van ons, onze huid of hoofddoek denken. Daarnaast pleit ik al jaren voor meer diverse muziek in de Gentse clubs. Als er verschillende muziekgenres gedraaid worden, zal een groot publiek zich aangetrokken voelen tot die club. Verder vind ik het absoluut noodzakelijk dat mensen altijd en overal hun hoofddoek kunnen dragen. Ik zie het nut van een verbod niet in. Ook de ticketprijzen verlagen is een goed idee, maar ik vind niet dat dit alleen voor allochtonen moet gelden. Rijk en arm zie je immers overal en studenten, van eender welke afkomst, hebben vaak een kleiner budget. 

De eerste editie van Habibeats zal plaatsvinden op 4 november in de Chinastraat in Gent. ‘Ik zal zeker aanwezig zijn en kijk er alvast naar uit om nieuwe mensen en muziek te leren kennen!’ 

Auteur: Lana Van Hoof

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
apotheker
Apothekers verlichten de testdruk bij dokters