Donkere wolk boven voetbal- en wielerwereld

Na de voetbalwereld moet ook de koers zijn adem inhouden. De aangekondigde RSZ-verhoging zal ook in het wielrennen voor veel onrust zorgen. Hoeveel de verhoging bedraagt, is niet nog niet zeker. Dat de impact groot zal zijn, is wel zeker. 

Tekstvak

Wielrennen grootste slachtoffer 

Ex-directeur van Belgian Cycling, Jos Smets, zag de bui al langer hangen: “Het huidige systeem is niet langer houdbaar”, zegt Smets. “De aangekondigde hervormingen kwamen er onder sociale druk. Die druk is er niet enkel voor de wielerwereld, maar voor de gehele sportwereld.” 

“Toch gaat de hervorming van de RSZ-bijdrage de grootste invloed hebben op sporten waarin het meeste geld verdiend wordt: voetbal met stip op één en daarna het wielrennen. Bij sporten zoals volleybal heeft deze aanpassing ook een invloed, maar veel minder groot dan bij het wielrennen en het voetbal.” 

Huidig stelsel niet langer aanvaardbaar 

Hoewel er in het voetbal meer geld rondgaat, zal het wielrennen de grootste invloed van de RSZ-verhoging ondervinden. De gemiddelde lonen in het wielrennen liggen lager dan in het voetbal, daardoor zal de impact minder groot zijn voor het grootste deel van de wielrenners. 

Voor de grote namen daarentegen zullen de gevolgen zwaarder doorwegen. Vooral renners zoals Tim Merlier die bij Alpecin-Fenix rijdt en Tim Wellens die actief is bij Lotto Soudal. Zij ondervinden het grootste nadeel, aangezien zij Belgische renners zijn die bij een ploeg rijden met hun hoofdzetel in België. 

De RSZ-verhoging zal voor hen het meest merkbaar zijn. Dat bevestigt Jos Smets: “Wij als wielerbond vinden het huidige stelsel niet langer aanvaardbaar. Dat neemt het niet weg dat dit een grote invloed zal hebben op Belgische teams. Door de aanpassing van de RSZ-bijdrage wordt België een van de enige landen zonder gunstmaatregelen voor onze sporters. Topwielrenners zullen meer loon moeten afstaan ofwel moeten de Belgische teams elders onderdak zoeken voor hun Belgische toppers. Beide hebben een negatief effect.” 

Afbeelding met fiets, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving

Een wereld op zich 

Toch moet de regering rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van de sport: “De sportwereld is een wereld op zich”, verduidelijkt Smets. “De risico’s op blessures zijn in het voetbal of wielrennen veel groter dan in de bedrijfswereld.” 

Professor economie aan de AP Hogeschool, Peter Van den Broeck, vindt ook dat er over de RSZ-verhoging iets te zeggen valt in het voordeel van de topsporters: “Voetballers en wielrenners zijn niet hun hele leven actief als topsporter. Zij verdienen dus niet hun hele leven zoveel geld. De sportwereld is een wereld op zichzelf. Dat de regels daar iets anders liggen, moet ook op begrip kunnen rekenen.” 

In november komt er extra informatie rondom de RSZ-hervorming. Toch blijft het voor de voetbal-en wielerwereld nog even bang de adem inhouden. Zal België nog steeds het land zijn dat de nieuwe Kevin De Bruynes en Wout van Aerts aflevert? 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Blauwtong bij schapen
Blauwtong: ”De corona onder de schapen”