Hier komt de studentendoop weer

Het nieuwe academiejaar is van start gegaan en de studentenclubs hebben weer nieuwe leden geronseld om deel uit te maken van hun clubje. Die nieuwe leden kunnen daarna kiezen om gedoopt te worden. In lijn met het ‘Doop- en Feestcharter’ loopt in Antwerpen de doopperiode in 2021 van 4 tot 31 oktober.

Sinds de dood van Sanda Dia tijdens een zware studentendoop van studentenclub Reuzegom in 2018 zijn de dopen vaak negatief in het nieuws gekomen. Volgens het Vlaamse Doopkader, dé richtlijnen waaraan studentenclubs zich moeten houden, zijn de clubs al verplicht om enkele basisregels te volgen. Daarbovenop zijn er vaak nog lokale doopcharters die ze na moeten leven. Maar steeds meer universiteiten en steden willen de dopen zwaarder aan banden leggen. Zo wil nu de rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem, net zoals in Leuven de verkoop van schachten verbieden.

Wat is dat, een studentendoop?

Een studentendoop is een initiatiemoment voor de schachten, dat zijn de mensen die een volwaardig lid van Prisma willen worden. Het is een hele dag vol spelletjes en activiteiten waarbij we de schachten bevelen geven en zij moeten dan luisteren. Maar het is eigenlijk vooral een groot kennismakingsmoment waar de schachten elkaar en ons, het praesidium, beter leren kennen.

Lotte Magnus, Praeses Prisma

Bij een studentendoop wordt aan de kandidaat leden gevraagd zich te bewijzen en moeten ze aantonen dat ze bij de club horen. Het bestuur en de studentenverenigingen beslissen zelf de verschillende proeven en activiteiten. Zo ontstaat er een enorm verschil in de zwaarheid van de activiteiten en opdrachten tussen de verschillende clubs.

Maar bij de meeste studentenclubs is de doop niet meer verplicht.  Sommige clubs doen zelfs helemaal geen doop meer. Toch laten velen zich nog dopen, vooral omdat de omgedoopte studenten nog steeds in een hechter hoekje van de club terechtkomen.

Zijn de studentendopen te extreem?

Sanda Dia, de ingenieursstudent aan de KU Leuven die in december 2018 om het leven kwam na een extreme studentendoop was voor velen de druppel die de emmer deed overlopen. Op de tweede dag van zijn studentendoop moest Sanda een put graven waar hij vervolgens in moest gaan zitten. Daar kreeg hij emmers ijskoud water over zich heen en moest hij overmatig veel visolie drinken. In de loop van de avond werd Sanda naar het ziekenhuis gebracht. Maar voor de jonge ingenieursstudent was het spijtig genoeg te laat. Hij overleed 2 dagen later in het ziekenhuis.

Door Sanda’s overlijden en andere studenten die naar buiten kwamen met hun ervaringen kwam er vanuit politieke en gemeenschappelijke hoek steeds meer kritiek op de studentendopen. Veel universiteiten en steden verstrengen daarom nog eens hun doopcharter. Daar moeten de studentenclubs zich aan houden wanneer ze een erkende studentenclub willen zijn. Zo mag er bijvoorbeeld tijdens een doop in Antwerpen niets gedaan worden met dieren of slachtafval.

Waarom dan toch dopen?

Maar de studentendopen moeten niet altijd extreem verlopen. De activiteiten van de studentenclubs zorgen volgens velen voor een sterker verband tussen de leden en voor vriendschappen die voor het hele leven meegaan. Jonathan Goossens, oud-lid van studentenclub Vulcanis in Antwerpen, vindt dopen belangrijk.

Ik merkte een enorm verschil aan het engagement tussen diegenen die wel en niet gedoopt zijn. Toen wij allemaal dezelfde doopweek doorliepen en samen moesten afzien schiep dat wel een band. En iedereen die dat gedaan had was daar wel trots op en wou veel voor de club betekenen.

Voor veel gemeenschappen kunnen studentenverenigingen zelfs een grote steun bieden. Zo kunnen zij terecht bij specifieke clubs zoals:

De Flamingo’s: De enige LGBTQ+ studentenclub voor alle Vlaamse holebistudenten. Maar ook hetero’s zijn welkom.
AYO: De African Youth Organisation. Een organisatie om Belgische jongeren met Afrikaanse roots te ondersteunen.
HERA: Een club speciaal opgericht voor vrouwen.

Maar ook voor verschillende filosofische, culturele en politieke groeperingen bestaan er studentenclubs. Er is dus zeker voor iedereen die geïnteresseerd is wat wils.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Buik
Mannen lijden in stilte; “Ik moet dagelijks vechten tegen negatieve gedachten”