BondBeterLeefMilieu: “We stevenen met de huidige doelstellingen af op een stijging van 2° Celsius”

Zondag 31 oktober start in Schotland de klimaattop waaraan zowat alle landen van de wereld deelnemen. Hoewel enkele belangrijke leiders, onder wie Vladimir Poetin en Xi Jinping niet naar Glasgow reizen, hopen de landen tot een klimaatakkoord te komen om de klimaatverandering tegen te gaan.  

De klimaatverandering gaat sneller dan verwacht, dat stelt ook Yelter Bollen, Beleidsexpert Klimaat en Milieufiscaliteit bij BondBeterLeefMilieu vast: “Er is deze week een analyse gekomen van de VN over de plannen die tot nu toe zijn ingediend, en daaruit blijkt dat we met de huidige doelstellingen afstevenen op een stijging van 2° Celsius.”  

Nu wel een succes? 

De vorige klimaatconferentie in Madrid 2019 eindigde zonder belangwekkende besluiten. Bollen denkt dan ook dat er pas met veel politieke wil, diplomatie en geld doeltreffende besluiten tot stand zullen komen: “Het eerste discussiepunt is het ambitieniveau. Houden landen de deuren open om die stijging van 1,5 °C tegen te gaan? Leggen zij plannen op tafel of beloven zij plannen op tafel te leggen? Dat gaat over politieke energie. Kunnen de grote vervuilers: de EU, China, VS, India tot een overeenkomst komen? Ook de discussie over geld zal daarin een belangrijke spelen. Een van de belangrijke kwesties is dat, cru gezegd, de rijkere landen geld moeten besteden om het klimaatbeleid in armere landen te ondersteunen”.    

 
Afwezigheden 

Het feit dat enkele belangrijke leiders zoals Vladimir Poetin (Rusland), Xi Jinping (China) en Jair Bolsonaro (Brazilië) niet aanwezig zullen zijn, zal volgens Bollen wel degelijk een verschil maken, ook voor hun reputatie: “Ik ga ervan uit dat het toch betekent dat het moeilijker is om op hoog politiek niveau tot een akkoord te komen. Hun vertegenwoordigers gaan er wel zijn, dus dat hangt ervan af hoe het diplomatieke spel gespeeld wordt. Het zou wel een sterker signaal geven mochten de drie grootmachten aanwezig zijn, want het gaat ook over het geven van een mondiaal signaal tegen de klimaatverandering. Men kan zich onderscheiden door daar aanwezig te zijn”.  

Wat kan België doen? 

Ook België is vertegenwoordigd in Glasgow. Maar wat kan België als ‘klein land’ doen tegen de klimaatopwarming? “Ik denk dat wij zeker een belangrijke rol hebben. Ten eerste, zijn wij deel van de Europese besluitvorming en kunnen wij mee pushen voor een ambitieus Europees beleid. Wij moeten daar mee in beslissen en stemmen, en wij moeten er zeker voor zorgen dat het zo ambitieus mogelijk wordt. Ten tweede zijn wij een klein, maar rijk land en per capita hebben wij toch een heel hoge uitstoot. Wij zijn ook een land met veel industrie, met veel technologie en universiteiten. Wij kunnen nu ook met de groene technologie de toekomst bepalen”.  

De conferentie is officieel genaamd ‘COP 26’. Ze is namelijk de 26ste ‘Confederation of Parties’ van de Verenigde Naties over het indammen van de klimaatverandering.  De klimaattop vindt plaats van 31 oktober tot 12 november in de Schotse stad Glasgow. De conferentie had normaal gezien vorig jaar plaatsgevonden, maar moest vanwege het coronavirus een jaar opgeschoven worden. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Wij voelen nu al een ontzettende kloof tussen de leerlingen ” – vertelt Tatjana Jeuken (51), leerkracht, over de schoolachterstand van de leerlingen.