Ondanks goede gezondheidszorg is aids de wereld nog niet uit

In Nederland en België komt aids nog maar heel zelden voor. Dat komt door de goede gezondheidszorg en behandelingen die hier beschikbaar zijn. Maar dat is nog niet overal zo. Op Wereldaidsdag geven we extra aandacht aan dit probleem. Er is een medicijn dat levens kan redden, maar niet iedereen krijgt daar toegang toe”, vertelt Karolien Maris van de Nederlandse organisatie Aidsfonds. “Aids is in die zin een ongelijkheidsprobleem in plaats van een medisch probleem geworden.”

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat de aids epidemie uitbrak in de Verenigde Staten. De ziekte verspreidde zich snel van de VS naar Europa en andere delen van de wereld. In Afrika was de epidemie al veel groter. In het begin leek aids enkel voor te komen in de homogemeenschap, waardoor het de benaming Gay Related Immune Disease kreeg. Deze term werd al snel herroepen wanneer de ziekte ook bij heteroseksuele mensen, injecterende druggebruikers en mensen die donorbloed hadden gekregen voorkwam. Het stigma van de ‘homoziekte’ bleef echter hangen.

Pas in 1983 werd de oorzaak van aids ontdekt: het hiv-virus. Er was hoop voor een vaccin, maar omwille van de moeilijke aard van het virus is dat vaccin er 40 jaar later nog steeds niet. Wel is er al grote vooruitgang geboekt op medisch vlak. “Dankzij goede behandeling en gezondheidszorg kan je in landen als Nederland en België met hiv een goed en gezond leven leiden”, aldus Karolien Maris. “Wat veel mensen niet weten is dat je hiv niet kunt overdragen als je goed op behandeling bent, zelfs als je seks hebt zonder condoom. Met slechts 1 pil per dag. Ook is er nu een hiv-preventiepil PrEP waardoor je het oplopen van hiv kunt voorkomen.”

Ondanks de goede beschikbare gezondheidszorg brengt leven met hiv nog wel moeilijkheden op psychosociaal vlak met zich mee. “Veel mensen durven het niet te vertellen aan anderen”, getuigt Patrick Reyntiens, ervaringsdeskundige hiv bij Sensoa Positief. “Vaak schamen mensen zich of zijn ze bang om uitgesloten te worden. Er bestaan nog veel misvattingen en mensen die leven met hiv moeten vaak zelf mensen informeren. Daarom is het zo belangrijk dat het grote publiek geïnformeerd wordt en dat we het stigma verkleinen. Hoe meer mensen voor hun diagnose uitkomen, hoe normaler het zal worden.”

In verschillende regio’s wereldwijd zorgt het taboe rond aids ervoor dat mensen geen toegang hebben tot de levensreddende zorg die ze nodig hebben. “In landen waar homoseksualiteit en druggebruik taboe of zelfs strafbaar zijn, durven mensen zich niet te laten testen voor hiv”, vertelt Patrick Reyntiens. “Ze durven niet het risico te lopen dat er gedacht wordt dat ze homoseksueel zijn of drugs gebruiken omdat ze daar veroordeeld voor kunnen worden.”

Karolien Maris vult aan, “Er zijn ruim tien miljoen mensen in de wereld die geen toegang hebben tot medicijnen. Puur om wie ze zijn, waar ze wonen en van wie ze houden. Wereld Aids Dag blijft een belangrijke dag om hier aandacht voor te vragen en ons solidair te tonen met de 38 miljoen mensen wereldwijd die leven met hiv.

Een einde aan aids begint bij een einde aan ongelijkheid.”

Medische duiding

Hiv (Humane Immunodeficiency Virus) is het virus dat aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Dat kan leiden tot symptomen en klachten. Wanneer het hiv-virus je immuunsysteem zodanig heeft verzwakt dat je lichaam zich niet meer kan beschermen tegen andere ziekteverwekkers, spreken we van aids. Men overlijdt dus niet aan hiv of aids, maar aan de gevolgen van aids.

Het hiv-virus wordt voornamelijk overgedragen door onbeschermd seksueel contact, bloed-op-bloed contact door uitwisseling van injectienaalden of bloedtransfusies, of van moeder op kind bij de geboorte en door borstvoeding. Overdracht van het hiv-virus is dus niet mogelijk door gewoon lichamelijk contact.

Voor vragen of advies over hiv en aids kan je terecht op
Allesoverseks.be/hiv
Aidsfonds.nl
Of via mail bij positief@sensoa.be.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Studentenbegeleider UA: “Als je ingesteld bent op groei, dan beschouw je fouten maken en falen als een heel natuurlijk proces”