Frederick Dejonghe, beleidsmedewerker Payoke: “De slachtoffers leven met trauma’s die je niemand toewenst”

Payoke ,dat slachtoffers van mensenhandel begeleidt, wil meer informatie verspreiden over het fenomeen van tienerpooiers in België. Momenteel kennen te weinig mensen de gevaren daarvan. “Het probleem is dat de slachtoffers niet weten waar ze terechtkunnen”, erkent Frederick Dejonghe, beleidsmedewerker van Payoke.

“Er is een gigantische tegenspraak tussen het aantal meldingen bij Payoke en de reële cijfers die wij constateren. Onze organisatie verspreidt infobrochures rond bij de jeugdzorg.  Die zou onze voornaamste toevoer moeten zijn. Maar we merken dat onze campagnes alleen terechtkomen bij de directie en dat ze niet tot bij het slachtoffer zelf geraken. Daarom gaan we voortaan langs bij de voorzieningen om het bewustzijn rond te problematiek te verhogen.”

Wie zijn de slachtoffers van tienerpooiers?
“Iedereen kan zomaar slachtoffer worden van tienerpooiers. Het is moeilijk om daarover een voorspelling te maken. We zien dat het meestal gaat om kwetsbare slachtoffers. Meisjes die sterk in hun schoenen staan, worden niet snel een slachtoffer.” 

“Zij kregen drugs toegediend om de situatie dragelijker te maken” 


Welke gevolgen heeft dit voor het slachtoffer?
“De meisjes komen uit een stressvolle situatie waarbij zij een paar keer per weekend misbruikt werden. Daarnaast kregen ze drugs toegediend  om de situatie dragelijker te maken. Zij ontwikkelden hierdoor een trauma, dat zorgt voor schade aan de hersenen en de hersenstam. Daardoor zien we dat ze op latere leeftijd vaak kampen met mentale en fysieke problemen.” 

Hoe kunnen de meisjes ontsnappen uit zulke situaties?
“Zij kunnen enkel ontsnappen door de hulp van mensen rondom hen. De slachtoffers moeten kunnen thuiskomen in een warme situatie. Zij mogen niet denken dat feesten en misbruikt worden een oplossing biedt voor hun  problemen.”

Hoe gaat Payoke te werk?
“Wij proberen een vertrouwensband te creëren met het potentiële slachtoffer. Dit doen we door wekelijkse gesprekken te voeren. Deze band is moeilijk om op te bouwen, de meisjes hebben vaak een trauma waardoor zij niet willen meewerken. Hierdoor kunnen wij niet veel succes boeken.”

“Als het slachtoffer een belangrijke getuigenis aflegt, mag onze organisatie contact opnemen met het parket. Wij maken eerst een afweging of dit de vertrouwensband met de cliënt kapot zal maken. Die band blijft onze voornaamste belangstelling. Onze werking leidt tot meer veroordelingen, waardoor wij een grote meerwaarde bieden aan de oplossing van de problematiek. Daarnaast kan de politie een sterker onderzoek starten met de getuigenissen van de meisjes.”

Wat wenst u  in de toekomst te verbeteren aan de problematiek?
“Het is belangrijk om meer in te zetten om situaties waarbij jongeren zich niet goed voelen te vermijden. Deze situaties komen zowel voor bij de jeugdzorg, als bij de ouders thuis. Het is van belang voor jongeren om thuis te komen in een warme situatie. Hierdoor worden de meisjes minder kwetsbaar. Het is ontzettend moeilijk om iemand uit de handen van een tienerpooier te krijgen. Daarom is het vermijden van zo’n situaties altijd beter. De meisjes zitten met trauma’s die je niemand toewenst. Probeer maar eens een relatie op te bouwen na zo’n trauma.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Samen studeren in coronatijden