huiselijk geweld

Meer huiselijk geweld tijdens WK: “Mensen beheersen hun emoties niet als hun ploeg verliest”

Britse cijfers tonen aan dat huiselijk geweld een opvallende trend kent tijdens het WK voetbal. Dit is niet enkel in Engeland het geval, ook in België gaat de WK-periode samen met huiselijk geweld. Praktijkgerichte orthopedagoog Rain De Prins: “Fanatiek supporterschap en alcoholgebruik resulteren vaak in geweld.” 

“Er wordt veel gepraat over huiselijk geweld in Engeland omdat er daar studies gedaan zijn naar het verband tussen het WK voetbal en huiselijk geweld. In België zijn deze studies niet gedaan en wordt het onderwerp aan de kant geschoven. Het is een vicieuze cirkel. Er zijn geen studies naar het onderwerp dus er komt geen aandacht voor. En juist omdat er geen aandacht voor is, wordt er geen onderzoek naar gedaan. We kunnen daarom geen cijfers vergelijken tegenover die van Engeland. Daarnaast is grondig onderzoek essentieel om veiligheid te kunnen bieden voor zowel slachtoffer als dader.” 

Wat zijn de voornaamste redenen dat er meer sprake is van huiselijk geweld tijdens het WK? 

“Het WK wordt niet enkel gezien als feest, maar ook als marketingtechniek. De Belgische vlag duikt overal op in het straatbeeld en het WK is hét gespreksonderwerp deze weken.  Iedereen is er zodanig mee bezig dat zelfs iemand die nooit voetbal kijkt toch meegesleept wordt in het WK-gebeuren. De Rode Duivels doen het goed tijdens de wereldkampioenschappen, voor België is dit dus een belangrijk en speciaal evenement. Het is een reden om samen te komen en te drinken op de Rode Duivels, het is een soort van feestdag. Hierdoor gaan mensen meer drinken en geweld is dan een mogelijk gevolg van overmatig alcoholgebruik.” 

Is er een verschil tussen de gewone wekelijkse matchen en het WK? 

“Het aantal gevallen van huiselijk geweld stijgt enorm tijdens het WK. Supporters voelen verbondenheid en trots voor hun land. Daarom zijn ze fanatiek en gaan ze in de match op. Soms laten ze zich zodanig beïnvloeden door hun alcoholconsumptie tijdens de match dat ze niet weten hoe met hun emoties om te gaan als hun favoriete voetbalploeg wint of verliest. Het is bovendien voor mannen moeilijk om met hun emoties om te gaan omdat dit sociaal nog steeds niet aanvaard wordt. Er is al verbetering merkbaar, maar ze mogen van de huidige maatschappij nog steeds niet hun emotie volledig tonen of ze worden raar aangekeken. Wanneer een voetbalploeg verliest, gaan mannen na alcoholconsumptie deze emoties mogelijks uiten op hun partner, dit vaak onbewust.” 

Is het een fenomeen dat vooral bij mannen voorkomt? 

“We mogen dit niet veralgemenen. Het fenomeen kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen, ook mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld. Er moet sowieso meer aandacht besteed worden aan mannen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Er wordt nog steeds gedacht dat dit nauwelijks voorkomt, maar dat is wel het geval. Maar als we specifiek kijken naar het WK, komt het vaker voor bij mannen door het hoge testosterongehalte dat stijgt vanwege de adrenaline en het groepsgebeuren.” 

Wellicht zullen minder mensen buitenshuis of op grote schermen kijken. Zal huiselijk geweld dan vaker voorkomen?  

“Het is dubbel. Bij de grote schermen is er een groepsverband, mensen komen bij elkaar en daardoor is er meer adrenaline. Er is een groepsdruk om alcohol te drinken en er wordt dus steeds meer gedronken. De combinatie van het fanatisme en alcoholgebruik kan dan op geweld uitdraaien. Dit jaar staan er minder schermen en kijken supporters vaker thuis. Dit betekent niet dat er minder sprake is van huiselijk geweld. Uit onderzoek blijkt dat thuiszitten in de coronaperiode een invloed heeft op het aantal gevallen van huiselijk geweld. Dit zal dus niet anders zijn wanneer meer mensen thuis blijven om hun favoriete ploeg te zien spelen.” 

Het WK vindt gewoonlijk in de zomer plaats, dit jaar in de winter. Heeft dit een positief effect volgens u? 

“In de zomer komt iedereen naar buiten door het warme weer en is het WK een extra push om in groepsverband te zijn. Dat is niet anders in de winter. Het voetbal is altijd een reden om samen te komen, of het nu winter of zomer is. We hebben altijd nood aan dat samenhorigheidsgevoel. In een periode als deze waarin een winterdip kan voorkomen, is dit vaak een manier om vrede en plezier te vinden.” 

Het WK voetbal is van start gegaan en een stijging in huiselijk geweld is dus mogelijk. Waar kunnen mensen terecht als er sprake is van huiselijk geweld?  

“Heb je vragen over huiselijk geweld, dan kan je gebruik maken van het nummer 1712, de hulplijn geweld, misbruik en kindermishandeling. Indien rechtstreekse hulp gewenst is, kan men naar het dichtstbijzijnde  Centrum Algemeen Welzijnswerk gaan, zij kunnen je ook te hulp staan bij partnergeweld. Indien nodig kunnen zij ook een verblijfsplek aanbieden in een vluchthuis. Niet enkel slachtoffers van huiselijk geweld kunnen terecht bij het CAW, ook daders kunnen er terecht voor ondersteuning.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jong talent lanceert podcast over mentaal welzijn bij jongeren