De vrouwen van 2060 in de spotlight

Een plek in het Oude Badhuis waar vrouwen zorgeloos uit hun dak kunnen gaan, zonder dat ze zich bekeken voelen. Dit weekeinde organiseren de madammen van 2060 een congres waar vrouwen kunnen bijeenkomen. Het congres staat in het teken van ontmoeting, ontspanning en bijleren. “We zijn vooral bezig rond de emancipatie van de vrouwen van 2060. Net omdat het zo’n grote transitiewijk is”, zegt medeoprichtster en student sociaal werk, Kato Van Muylder. 

De noordelijke wijk 2060 in Antwerpen telt zo’n 23.748 aantal mannelijke inwoners en slechts 19.585 vrouwen. Het onderscheid zorgt ervoor dat vrouwen niet altijd de kans krijgen om recreatief bezig te zijn. De studenten Sociaal Werk van de Karel De Grote Hogeschool slaan de handen in elkaar met het Oude Badhuis om de vrouwen een plek voor recreatie te bieden. “2060 Is een mannelijk gedomineerde buurt. Op straat kom je bijna alleen maar mannen tegen. In de cafés zie je ook alleen maar mannen. Daarom is het belangrijk dat vrouwen ook de kans krijgen, zonder dat ze zich ‘on the spot’ voelen door mannen” aldus Kato. 

Cohesie 

Voorbije jaren hebben de studenten sociaal werk andere events georganiseerd. In 2019 hebben de studenten portretten van de madammen gemaakt. Hierdoor zijn er al vriendengroepen ontstaan onder de deelneemsters. Fatima Bouallouch heeft al meerdere keren deelgenomen aan de activiteiten en heeft hier zelfs als vrijwilliger Nederlandse lesgegeven. “Deelnemen aan de activiteiten heeft mij dichter bij mijn buren gebracht, maar zelf mijn steentje bijdragen voor een inclusieve wijk was toch wel een trots momentje.” 

Transitiewijk 

2060 bestaat uit 3 wijken: Amandus, Dam en Stuivenberg. De wijken staan ervoor bekend staan om transitiewijken te zijn. Dat is een term voor een wijk waar heel veel mensen met immigratieachtergrond naartoe trekken, maar niet lang blijven wonen. Er is dus veel beweging en veel diversiteit tussen de bewoners. “Omdat het een transitiewijk is, is het moeilijk voor vrouwen om uit hun huis te komen, en we proberen dan om ze activiteiten samen te laten doen. We doen dat met partners zoals Elegast Van Dam en SafeSpace, Femma, etc. ” 

SafeSpace is een andere werking die ondersteunt en mede georganiseerd wordt door studenten Sociaal Werk aan de Karel de Grote Hogeschool. Deze organisatie werkt meer rond activiteiten voor mensen die zich gemarginaliseerd voelen, en laat zo de buurtbewoners toe om samen te komen en ervaringen te delen. 

Congres 

Het congres vindt plaats in het Oude Badhuis, er zullen workshops en recreatieve activiteiten gebeuren. De Belgische vrouwenvereniging Femma komt in thema van wereldvrouwen kaartjes knutselen met de dames voor de feestdagen, om alle verschillende culturen te vieren. De geknutselde kaartjes zullen niet alleen rond Kerst draaien, maar ook rond de andere feestdagen die vallen later dit jaar in de verschillende culturen.  

Vrouwen met allerlei achtergronden gaan in dialoog met elkaar en leveren zo werk als de madammen, Fatima heeft hier al veel uit geleerd vertelt ze verder. “Ik heb nu vriendinnen van overal in de wereld, die ik normaal nooit gekend zou hebben. Het schept een band om normen en waarden te delen die dichter bij mijn eigen geloof passen.” 

Volgens Kato kunnen de dames verder nog workshops rond creatieve expressie maar ook maatschappelijke onderwerpen volgen. “Als afsluiter organiseren we een feestje, er zullen muziek en versnaperingen zijn. Maar ook voor de vrouwen die liever rustig praten en theedrinken, is er ruimte voorzien.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Afbeelding therapie van Pexel
Betere begeleiding voor jongeren met een eetstoornis