Dimitri de Bundel: “RIlatine zorgt voor nervositeit, angst en slapeloosheid”

Rilatine is enorm populair tijdens de examen en wordt vaak door studenten gezien als een hulpmiddel om beter te studeren. Het ongecontroleerd nemen van de medicatie die eigenlijk bedoeld is voor mensen met ADHD of ADD, is vaak niet zonder gevaar. Dimitri de Bundel professor farmacologie aan de Vrije Universiteit Brussel deed als wetenschapper onderzoek naar rilatine. De Bundel waarschuwt daarbij voor risico op verslaving: “Methylfenidaat, de werkzame stof in rilatine, kan na meermaals gebruik verslavend zijn.”

Te veel dopamine en noradrenaline

Bij iemand met ADHD is er een gebrek aan bepaalde signaalstoffen in de frontale cortex in de hersenen. Er is voornamelijk een tekort aan dopamine en noradrenaline. Door rilatine normaliseer je de situatie bij mensen met ADHD zegt de Bundel. Wanneer je rilatine neemt zonder dat je het nodig hebt ga je een situatie creeëren waarbij je teveel van die stoffen gaat aanmaken wat negatieve effecten met zich meebrengt gaat professor de Bundel verder. 

Slaap is belangrijk

Uit psychologische studies blijkt dat rilatine, in een gecontroleerde setting, positieve effecten kan hebben op het werkgeheugen. Maar de examenperiode is voor studenten allesbehalve een gecontroleerde setting. De Bundel waarschuwt daarom voor de negatieve effecten zoals nervositeit, angst en slapeloosheid. Een slaaptekort is iets wat je niet wil in een examenperiode aangezien je hersenen rust nodig hebben om informatie op te slaan. 

De Bundel geeft studenten de tip om stoorzenders te bannen uit je studeeromgeving, genoeg te slapen en gebruik zoals hijzelf een noicecancelinghoofdtelefoon om je beter te focussen. 

Heb je vragen over rilatine? Dan kan je terecht op de site van de druglijn: druglijn.be of op het nummer 078 15 10 20.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Koppels springen creatief om, om toch nog contact te houden met elkaar