Jongen met bril

Jongeren zien steeds minder goed 

Het is vandaag de Dag van het Zicht, een dag waar iedereen even stilstaat bij het belang van onze ogen. Maar hoe slecht is het gesteld met de ogen van onze jongeren? “Er is wel degelijk een evolutie in de vorm van zichtafwijkingen”, bevestigt Bart Depret, opticien bij Optical Centre in Antwerpen.  

De mensheid zit steeds meer gekluisterd aan zijn beeldscherm. Als je op straat loopt en rondom je kijkt, zie je mensen staren naar hun gsm. En dat zijn dan vooral de ‘digital natives’. Uren turen naar een lichtbakje moet toch negatieve effecten hebben voor het zicht van de mens? “Het zicht van de mensen gaat niet zozeer achteruit, maar er is wel een evolutie in de vorm van zichtafwijkingen.” Vertelt Depret. “We zien vooral dat er bij de écht jonge jeugd een evolutie is in de beperking van het zicht. Zij hebben sneller een bril of een correctie nodig ten gevolge van schermtijd.”  

Oogbolvervorming 

Steeds meer kinderen worden bijziend. Volgens Gezondheid en Wetenschap, een website die medische info geeft, zou de toename van bijziendheid samenhangen met een gebrek aan buitenactiviteiten. Tijdens buitenactiviteiten kijkt een kind vaker in de verte, door veel naar voorwerpen dichtbij te kijken kan er bijziendheid ontstaan. Bij overmatig beeldschermgebruik, kan de oogbol van een kind vervormen. Uit cijfers van 2015 blijkt ook dat 80-90% van de Aziatische jongeren lijdt aan bijziendheid, in 1955 ging het nog over slechts 20%.  

Schermtijd in China  

Omdat er een algemene ongerustheid heerst over de gevoelige oogbollen van onze kinderen, worden er middelen ontworpen om de schermtijd van onze jongsten te verminderen. Op elke Ipad, Iphone en gsm staat software om de schermtijd van kinderen te beperken. Een team van Nederlandse experten raadt dan ook aan om bijvoorbeeld elk halfuur de schermtijd te onderbreken en om minstens twee uur per dag naar buiten te gaan. In China werden er zelfs maatregelen aangekondigd die ervoor zorgen dat kinderen jonger dan acht jaar niet langer dan veertig minuten per dag online mogen zijn.   

Blauw licht

Ook bij de fabricage van brilglazen ziet men een evolutie. “Wij merken nu dat er heel veel brilglazen met blauwlichtfilters in fabricage gaan. Deze glazen geven je ogen toch meer rust tijdens het schermgebruik”, haalt Depret aan.  

Wat is blauw licht? 

De term “licht” verwijst naar elektromagnetische stralingen die zichtbaar zijn voor het menselijke oog. Afhankelijk van de golflengte, hebben de stralingen een bepaalde kleur. Blauw licht heeft een korte golflengte en is blauw.  Het is welbekend dat blauw licht een remmend effect heeft op de productie van melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Dat helpt om ons wakker en alert te voelen.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Portret van Lucie
“Je moet zorgen dat je met leuke mensen in quarantaine zit” (Lucie, 21)