Logo van de Rode Duivels
Het Logo van de Rode Duivels

Een matig optreden van de Rode Duivels, maar is dat belangrijk? 

Ondanks dat de Rode Duivels hun oefenwedstrijd tegen de Serven wisten te winnen, was het slappe match die een aantal vragen oproept. Dit is niet per se erg volgens analist Gilles Mbiye-Beya: “Er is niets verontrustend aan de wedstrijd, de Rode Duivels speelden met een jonge ploeg die nog nooit samenspeelden in het verleden”.

Debast 

Hoewel het maar een oefenwedstrijd was, vertoefden er op sociale media toch een aantal vraagtekens toen de opstelling bekendgemaakt werd. Zeno Debast stond voor het eerst in de basis onder Tedesco, maar wel op een andere positie. De centrale verdediger van Anderlecht begon namelijk op rechtsachter. Dat heeft geen zin volgens François Colin, voetbalanalist De Standaard: “Wat voor zin heeft het om als een centrale verdediger op de rechtsachter te spelen. Dat is onzin. Een driemanverdediging was een stuk logischer geweest”. 

Tielemans niet te snel afschrijven 

Er zijn vraagtekens over Youri Tielemans. De middenvelder lijkt zijn prestaties bij zijn club nooit waar te maken bij de nationale ploeg. ”Ik vind het altijd belangrijk om spelers niet te snel uit een groep te gooien. Bij België zijn er maar een aantal jongens die een bepaald niveau kunnen halen en daar zit Youri zeker bij. Aston Villa heeft ook niet voor niks hun systeem aangepast voor hem”, zegt Gilles Mbiye-Beya. 

Vermeeren in de basis? 

Arthur Vermeeren verscheen ook aan de aftrap tegen Servië. De 18-jarige middenvelder van Antwerp raakt meer en meer betrokken bij de nationale ploeg. “Al moeten we niet te vroeg conclusies trekken”, zegt François Colin. “Ik vind dat Vermeeren op clubniveau de laatste weken iets minder speelt. Hij krijgt op veel plaatsen lof, maar ik vond hem tegen Servië niet zo geweldig”, zegt François Colin. 

Openda met een onzekere wedstrijd 

Iemand die de fans graag zien starten, is Loïs Openda. Door zijn goede clubvorm wilde zowat elke fan hem aan de aftrap zien tegen Servië. Dat gebeurde ook, de centrumspits speelde 67 minuten maar wist niet te scoren, hoewel hij een paar kansen kreeg. “Openda heeft het niet gemakkelijk bij de nationale ploeg, het is niet zijn systeem en de ploeg is volledig afgesteld op Lukaku. Als Openda zou starten met alle andere starters om zich heen gaat dit beter zijn. Ik ben ervan overtuigd dat die jongen goed genoeg is om te starten met of zonder Lukaku”, aldus Gilles Mbiye-Beya. 

Roteren tegen Azerbeidzjan

Op zondag 19 november nemen de Rode Duivels het op tegen Azerbeidzjan voor de EK-kwalificatie. België en Oostenrijk zijn echter al gekwalificeerd voor het EK, Azerbeidzjan is definitief uitgeschakeld. Dat wekt een aantal vragen op bij de supporters. Moet er nu geroteerd worden of moet je voor de overwinning gaan en laat je de belangrijke spelers aan de aftrap beginnen? “Ik zou zeker geen B-elftal opstellen zoals gisteren, ik zou proberen de wedstrijd gewoon te winnen.”

“Ik zou wel 2 of 3 jonge spelers laten beginnen aan de wedstrijd. Zo kunnen de jonge spelers zichzelf laten zien in een omgeving waarin alle basisspelers opgesteld staan. Tegen Servië was de ploeg te jong en te onervaren, dat laat ook de supporters denken dat België zwakker geworden is terwijl dat niet zo is. Ik zou achteraan ook iets proberen, aangezien het nog geen geweldig defensief blok is. Daarom zou ik graag Zeno Debast naast Jan Vertonghen zien met daarvoor Arthur Vermeeren op het middenveld. Ik zou het wel tot 3 testen beperken, anders krijg je een te jonge en een te onervaren ploeg”, zegt François Colin. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“We mogen het dagelijkse leven niet als vanzelfsprekend beschouwen”