Actievoerders protesteren tegen het mijnbouwbedrijf Glencore.

Lara Sarcinella van FairFin: “Banken nemen hun verantwoordelijkheid niet op”


FairFin organiseert een actie tegen het mijnbouwbedrijf Glencore dat milieu- en mensenrechten schendt. Dat meldt een rapport van Oxfam, een organisatie dat strijdt tegen ongelijkheid. FairFin ijvert voor een duurzame en een sociaal-rechtvaardige maatschappij. BNP Paribas Fortis investeerde in het bedrijf. Actievoerders en Lara Sarcinella van FairFin willen dat de bank de schade die verricht is door haar investeringen erkent. 

Kan u een voorbeeld geven van milieuschade die veroorzaakt wordt door mijnbouwactiviteiten in Colombia en Peru?

“Er zijn heel veel effecten. De mijnbouw heeft een gigantische impact op de gezondheid, bijvoorbeeld 300.000 mensen hebben longproblemen door de hoeveelheid stof die wordt veroorzaakt, zowel in Peru als Colombia. Metaalresten komen in het water terecht, waardoor rivieren volledig vervuild raken. We vinden metalen terug in het bloed van mensen doordat zij dit water opnemen, bij dieren ondervinden we hetzelfde probleem. Rivieren drogen uit als gevolg van de vervuiling door mijnbouwactiviteiten. Er is dus ontzettend veel schade op verschillende aspecten.”

Worden mensen, die kampen met gezondheidsproblemen, daar goed geholpen? 

“Nee, absoluut niet. Er is geen gezondheidszorg waar ze op kunnen terugvallen. Glencore neemt geen verantwoordelijkheid op. Bewoners worden aan hun lot overgelaten, daarom komen ze hierheen. Ze worden niet gehoord of geholpen door Glencore. Op deze manier proberen slachtoffers aandeelhouders onder druk te zetten, zodat zij hun verantwoordelijkheid wel zouden opnemen.”

Hoe zou Glencore moeten optreden? 

“Het bedrijf zou ten eerste de aangerichte schade moeten erkennen. Maar het blijft beweren dat de schade, zoals gezondheidsproblemen-en milieuproblemen, niet door hen is veroorzaakt. Hoewel steeds meer rapporten aantonen dat de huidige schade door hen wordt veroorzaakt, blijft Glencore ontkennen. Het bedrijf beweert dat er onjuistheden in het rapport zitten. Het is tijd om verantwoordelijkheid op te nemen en schade die verricht is te erkennen en te luisteren naar bewoners over wat zij daar moeten ondergaan elke dag.” 

In de actie nemen jullie BNB Paribas onder de loep omdat zij aandelen in handen hebben bij Glencore. Wat willen jullie dat BNB Paribas doet? 

“Deze ochtend hebben wij een gesprek gehad met BNP Paribas Fortis omdat het een van de allergrootste investeerders was in Glencore. Ondertussen is de samenwerking met Glencore stopgezet. Het is al erg goed dat er niet meer geïnvesteerd wordt, maar dat neemt de verantwoordelijkheid in de huidige schade niet weg. Er zijn enorme winsten gemaakt. Wij willen dat het bedrijf nadenkt over zijn impact en publiekelijk aankondigt dat het niet langer in Glencore investeert. Maar ook dit weigert BNB Paribas Fortis, volgens het bedrijf is dit onmogelijk door confidentialiteit redenen. 

Verder vinden zij ook dat ze geen verantwoordelijkheid hebben met de schade die er in Peru of Colombia verricht is. Volgens het bedrijf biedt BNB Paribas Fortis enkel investeringen aan en het terugtrekken van deze fiscale hulp is al wat ze kunnen bieden. Maar er is een gigantische schade veroorzaakt en het bedrijf heeft ontzettend veel winsten gemaakt. Daarom is het correct dat BNP Paribas ook de verantwoordelijkheid opneemt.” 

Wat willen jullie precies bereiken met de campagne? Wordt de campagne breder getrokken? 

“Het wordt zeker breder getrokken. De delegatieleden hebben gesproken met allerlei Europese banken en andere financiële instellingen maar ook met politici. Wij willen zowel het bewustzijn aanwakkeren bij burgers maar ook bij politici. Er is een sterker politiek beleid nodig omdat banken hun verantwoordelijkheden niet opnemen.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gewoon een Bolleke