Twee mensen die elkaars hand vasthouden

Steun voor jongeren na verblijf in jeugdhulp: Vlaams minister van Welzijn Crevits investeert 3 miljoen

Een recent rapport van Zorginspectie laat zien dat jongvolwassenen na een lang verblijf in jeugdhulp extra hulp nodig hebben om zelfstandig te worden. Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V), investeert 3 miljoen euro en introduceert een nieuwe aanpak. Het doel is simpel: deze jongeren weer laten meedoen in de samenleving en ze een sterke basis geven voor hun toekomst.

Uit een onderzoek van de KU Leuven blijkt dat 20 tot 25 procent van dak- en thuislozen jongvolwassenen zijn. Een kwart daarvan komt uit de jeugdhulp. Jonge mensen die langdurig hebben verbleven in de jeugdhulp, hebben vaak problemen met daarna zelfstandig te kunnen leven. Sommigen moeten alleen gaan wonen of hebben geen gezin dat verder voor ze kan zorgen. Alleen gaan wonen is voor hen een grote uitdaging. Ze hebben namelijk heel hun leven met begeleiding geleefd, en dat valt nu weg.

Bovendien ervaren velen moeilijkheden bij het integreren in het ‘normale leven’. Het herstellen van een sociaal en professioneel netwerkt blijkt een uitdaging, wat het vinden van een baan ook moeilijker maakt. Zonder geld of slaapplek, lijkt voor sommigen de enige optie te bestaan uit leven op straat.

Rondetafels

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits investeert 3 miljoen euro om deze problematiek aan te pakken. Verschillende jeugdhulporganisaties zijn met dit bedrag in staat om meer persoonlijke ondersteuning te bieden aan jongvolwassenen die de jeugdhulp verlaten. 

Vlaanderen heeft bovendien ook een ondersteuningstraject voor jongvolwassenen die kwetsbaar zijn in verschillende levensdomeinen, met de focus op jongeren die recent de jeugdhulp hebben verlaten. De Vlaamse overheid en de organisatie voor cliëntoverleg ACT bieden een persoonlijke trajectondersteuning aan. Sofie Verachterd, medewerker van de organisatie, werkt dagelijks aan de trajecten: “We noemen zo’n traject rondetafels. We praten met de jongeren en kijken waar we kunnen helpen. Zo assisteren we bijvoorbeeld in het vinden van een slaapplek, een werkplek of zelfs het boeken van rijlessen.”

Studio’s

Volgens het inspectierapport van Zorginspectie hebben een aantal jeugdhulporganisaties de afgelopen jaren al inspanningen geleverd om dit probleem aan te pakken, en dat heeft resultaten opgeleverd. Organisatie voor bijzondere jeugdzorg Cirkant vzw heeft zich al geruime tijd ingezet om deze jonge mensen verder te helpen na hun verblijf: “Wij merkten deze problematiek al snel op. Jongvolwassen die ons verlaten werden al snel een aandachtspunt voor ons. We zagen dat dingen zoals huur betalen en een woonplaats vinden moeilijk kunnen zijn. Daarom bieden we sinds enige tijd studio’s aan waar de mensen na hun verblijf kunnen gaan wonen.”

Stabiele plek

Met het beschikbare budget en de initiatieven willen ze jaarlijks 100-200 jongeren helpen een stabiele plek in de samenleving te vinden. Het doel is niet alleen om dak- en thuisloosheid te voorkomen, maar ook om een basis te leggen voor een succesvolle toekomst voor deze kwetsbare groep in onze samenleving. 

De woordvoerder Niels Heselmans van de organisatie Opgroeien vertelt ons meer over wat ze juist willen realiseren met deze nieuwe investering:

Auteurs | Mila Stiers , Floortje Scheers

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
In beeld: van student aan AP tot bij Studio Brussel en Play Sports