Zes manieren om samen de blok te overleven

De blok komt eraan en die zal ook met enkele beperkingen verlopen. Samen studeren met vrienden zal er niet inzitten, of toch wel? Hier zijn zes manieren om toch samen te studeren.

1. Discord to the rescue

In de eerste lockdown deed het ook al zijn intrede: studenten gingen massaal via een onlineplatform samen studeren. Dat kan op Skype, FaceTime, maar ook Discord. Discord is een digitaal platform. Het gemaakt is om mensen samen te brengen. Van gamers, tot scholen en bedrijven. Studenten kunnen hun eigen kamers creëren om samen in te studeren en elkaar vragen te stellen over een moeilijk vak. In de pauze is er ook een kamer vrij om even te ontspannen en een spelletje te spelen!

(Tip: bel met vrienden via je gsm, zo zit je minder op sociale media!)

2. Studytube

Wanneer je vrienden niet beschikbaar zijn, is er nog altijd een andere oplossing om samen met iemand te studeren. Op Youtube heb je de trend ‘Study With Me’.

Youtubers zetten zich zelf voor de camera en filmen voor een aantal uur hoe zij te werk gaan. Er zijn verschillende soorten video’s. Sommigen doen een livestream, anderen posten het direct online, zodat je het eender wanneer kan terugbekijken.

(Tip: Creeër je eigen playlist met studeervideo’s die jouw voorkeur hebben. Zo moet je na het einde van een filmpje, niet op zoek naar een nieuwe!)

3. Studeren uit uw kot

Studenten in Antwerpen kennen het waarschijnlijk wel. Study360 is een initiatief door STAN. Dat is een organisatie van stad Antwerpen, universiteit Antwerpen en de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA). Over stad Antwerpen zijn 16 locaties beschikbaar voor haar studenten. Zo kunnen ze toch tijdens de blokperiode op andere plek coronaveilig studeren. Locaties zoals Arenberg, KAVKA, het Mas en meer openen hun deuren van 23 november tot 28 januari.

Wil je een plekje overmeesteren? Registreer je dan op study360.be. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!

4. Open een blokbib

Heb je geen plaatsje kunnen bemachtigen via Study360 en is de bibliotheek ook vol? Maak dan je eigen bib. Dat deed Lars Crommelinck.

“Vroeger studeerden mijn vrienden en ik allemaal samen in de bibliotheek, maar dat gaat dus niet meer door corona. Daarom heb ik in maart een online blokbib opgericht. Dat is een bib, waar je samen kan studeren, maar via een digitaal platform. In totaal zijn er 20 leden en blokken we dagelijks online. Soms is niemand online, soms zijn we met tien. Het heeft ons echt geholpen om elkaar aan te moedigen, een leuke pauze te nemen en elkaar eens onder ons voeten te geven als we een paar dagen niet studeren.”

(Tip: een onlinebibliotheek creëren kan perfect op discord.)

5. Knuffelen? Studeren!

Ondertussen heeft iedereen zijn knuffelcontact al dan niet gekozen. Die persoon komt misschien niet enkel van pas om mee te knuffelen, maar ook om te studeren! Plan samen tijd in om te studeren, zet je aan een bureau en motiveer elkaar. En geniet volop van een knuffelpauze.

6. Volg samen een planning

Online les volgen zorgt ervoor dat veel studenten hun ritme verliezen. De lessenroosters veranderen vaak, lessen worden soms opzijgezet voor een reeks op Netflix en de planning gaat zo verloren. Maak samen met medestudenten uit jouw richting een schema die iedereen moet volgen. Zo valt niemand uit de boot en blijven deadlines en roosters ordelijk!

(Tip: bedenk samen beloningen voor het volhouden van je planning. Extra motivatie kan geen kwaad!)

Hopelijk heb je een beetje inspiratie kunnen opdoen! Zo niet, kan je nog eens luisteren naar een interview met Lars. Hij vertelt nog even meer over zijn blokbib.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstSam van Herck
Eindredactie tekstbadges_tekstWouter Frateur
Eindredactie onlineCharlotte Claeys
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Sociale media is geen verplichting, je doet eraan mee of niet” Marie (22)