Meisje wordt lastig gevallen

Crisiscentrum seksuele gezondheid Sensoa: “Het is echt niet oké om als programmamaker ongepaste berichtjes te sturen naar actrices”

Grensoverschrijdend gedrag is hot topic deze week. Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa heeft dat ook opgemerkt. Met de nieuwe campagne #WijGrijpenIn wil Sensoa de bevolking aanzetten om in te grijpen als ze ongepast gedrag opmerken. De campagne lijkt perfect in te spelen op het proces van programmamaker Bart De Pauw, maar dat is een gelukkig toeval. “Het is duidelijk een systematisch probleem,” vindt Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa.

“In de sport – en cultuursector hoor je meer en meer verhalen van machtsmisbruik door grensoverschrijdend gedrag. In zulke sectoren zitten sterke figuren die door hun hogere positie de kans krijgen om zich ongepast te gedragen zonder al te veel gevolgen. Dat weten we en daar moet iets aan gedaan worden. In een relatie tussen een programmamaker of het hoofd van een productiehuis en een afhankelijke actrice, zoals de case van Bart De Pauw, is er geen gelijkwaardigheid. En dat is juist een van de factoren die je nodig hebt om een gezonde werkrelatie op te bouwen. Als die programmamaker dan ongepaste berichtjes stuurt naar zijn actrices, kan je dat zeker bestempelen als grensoverschrijdend gedrag.”

“Spijtig genoeg missen veel bedrijven een procedure om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan. Het opstellen van zo’n procedure is een belangrijke eerste stap om ongepast gedrag te voorkomen in de toekomst. Daarnaast moeten bedrijven daarrond ook een beleid uitwerken. Het moet neergeschreven staan dat dat soort gedrag niet door de beugel kan. “

Hoe kunnen bedrijven slachtoffers opvangen als het gedrag niet voorkomen kan worden?

“Enkele sportorganisaties werken sinds kort met API’s, Aanspreekpersonen Integriteit. Die dienen als onafhankelijk aanspreekpunt voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in die organisatie. Als je dan te maken krijgt met ongepast gedrag, moet je je verhaal niet gaan doen bij de directeur van de organisatie, maar kan je bij een volledig onafhankelijke persoon terecht. Die kan de slachtoffers ook verder begeleiden.”

“Ik ben ervan overtuigd dat zoiets in de cultuursector ook kan helpen. We werken daar momenteel hard aan bij Sensoa. Ons vlaggensysteem is een hoofdbestanddeel van onze opleiding rond grensoverschrijdend gedrag. Op basis van zes criteria, zoals gelijkwaardigheid en vrijwilligheid, wordt beslist of iets grensoverschrijdend gedrag is of niet. Een groene vlag betekent dat het geen grensoverschrijdend gedrag is. Een gele vlag stelt lichtgrensoverschrijdend gedrag voor. Een rode vlag is teken van zware grensoverschrijding en een zwarte vlag van heel zware.”

Sensoa lanceert zijn nieuwe campagne net nu het proces van Bart De Pauw start. Was dat de bedoeling?

“Toen we eind vorige week hoorden dat het samen zou vallen, zijn we een beetje in paniek geschoten. We vreesden dat het proces van De Pauw onze campagne volledig zou overschaduwen. We hebben geluk dat de media de twee perfect bij elkaar vindt passen.”

“We waren eerder geïnspireerd op de #MeToo-campagne. Morgen is het namelijk vier jaar geleden dat de eerste tweet met die hashtag ge wereld ingestuurd werd. #MeToo ging compleet viraal. We kunnen alleen maar hopen dat #WijGrijpenIn ook zo’n groot platform wordt.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gokbedrijven nemen de sportwereld over