Uitbater supporterscafé: “Zulke mensen zijn nergens welkom”

Ontelbare voetbalsupporters hebben een stadionverbod op hun palmares staan, maar vanaf 1 december komt de Belgische voetbalbond, Pro League, met een alternatief. Er komt een vormingstraject in Kazerne Dossin te Mechelen. Voetbalsupporters en racistische of discriminerende gezangen tijdens een wedstrijd, het blijkt jammer genoeg een geslaagd huwelijk. 

“Je hoort de meest waanzinnige woorden en gezangen om mensen te discrimineren. Ze gebruiken het vooral om de spelers uit hun spel te halen. Dat hoort bij het spelletje, maar de racistische opmerkingen mogen achterwege blijven.” Wesley (30) is eigenaar van supporterscafé ‘De Nieuwe Bareel’ in Kapellen en organiseert vanuit zijn café trips naar thuis- en uitwedstrijden van voetbalclub Royal Antwerp FC. Hij is al heel zijn leven supporter van ‘The Great Old’ en staat elke wedstrijd tussen duizenden uitzinnige supporters.  

 Heb je een verklaring voor racistisch en discriminerend gedrag van voetbalsupporters? 

“Een verklaring hiervoor bestaat niet, in ‘the heat of the moment’ zeggen supporters dingen die ze niet menen. Achteraf krijgen ze daar spijt van, maar volgens mij enkel wanneer ze betrapt worden. Tenslotte blijven ze het doen.” 

Wat vind je van het alternatief van de Pro League om supporters een vormingstraject te laten volgen na racistische of discriminerende gezangen? 

“Dat gaat zeker en vast niet werken (lacht weg). Volgens mij gaat er niet veel veranderen. Althans zal het geen of weinig effect hebben. Je zou zulke supporters beter een dag laten meedraaien in een asielcentrum. Daar eens luisteren naar de verhalen van de vluchtelingen, dan zal je er anders over denken.” 

Denk je dat het gedrag van hooligans zal verbeteren of net verergeren nu er een alternatief bestaat voor een stadionverbod? 

“Als je kan kiezen tussen een stadionverbod van je favoriete ploeg of een daguitstap met een tiental andere ‘dommeriken’ naar ‘de Mechelse Kazerne’. Je weet toch meteen waarvoor ze kiezen. Of er nu stadionverboden zijn of niet, overal bestaan er ‘zotten’ die binnenraken. In mijn wereld zijn zulke mensen nergens welkom.” 

Bestaat er überhaupt een oplossing voor dergelijk gedrag op lange termijn? 

“Het is en blijft voetbal, maar discriminatie gebeurt ook buiten de sport. Zulke dingen gebeuren al zolang ik me kan herinneren. Tegenwoordig komt het wel meer tot uiting omdat alle culturen door elkaar leven. Er is veel veranderd tegenover vroeger. Het stoort me niet maar het valt me wel op.” 

Heeft de sport volgens jou invloed op het gedrag van de supporters ? Want bijvoorbeeld in het wielrennen zijn de supporters in Vlaanderen niet zò hevig. 

“In het tennis werden de zussen Williams ook met racisme geconfronteerd.  Mensen zijn ook minder verdraagzaam dan pakweg twintig jaar geleden. Voetbalsupporters zijn gewoon veel fanatieker. Ze leven echt voor hun club. Er bestaat ook geen rivaliteit in het wielrennen. Als van der Poel wint, zijn de fans van Wout van Aert wel een uurtje boos, maar daar blijft het bij (knipoogt). 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Op bezoek bij het Rode Neuzen-café van de KDG