Lange Ridderstraat

De Lange Riddersstraat is de eerste tuinstraat in Antwerpen

De eerste tuinstraat in district Antwerpen is een feit. Het is een rustige straat in een binnenstad waar veel groen te zien is. Schepen voor groenvoorziening, Tom van den Borne: “Het vergroenen van deze straat helpt een steentje bij te dragen aan het klimaat.”

Wie zal die tuinen onderhouden?

“De bewoners konden opteren om het groen voor hun deur al dan niet mee te onderhouden. Er zijn verschillende voorstellen geweest. De bewoners konden kiezen welk type groen ze wilden en daar is van alles rond uitgewerkt. Wilden ze zelf mee de plantjes onderhouden, kon dat. Zo niet, was het mogelijk dat de groendienst dit op zich nam”.

Waar komt het idee van de tuinstraat vandaan?

“Het is een ruim idee waar we al enkele jaren mee bezig waren. We hadden al enkele tijdelijke tuinstraten aangelegd. Die straten werden gedurende de zomer sterk vergroend. In combinatie met verschillende initiatieven om de straat te ontharden, zagen we duidelijk dat er meer potentieel inzat.”

Hoelang zijn jullie ermee bezig geweest om deze straat in orde te krijgen?

“We zijn in 2017 begonnen met een buurtoverleg. We bekeken in hoeverre we elke buurtbewoner wilden helpen. Aangezien dat de straat heraangelegd moest worden hielden we rekening met de bewoners, garages etc. Het was wat experimenteren met het onderwerp. Het is natuurlijk ook allemaal niet standaard. Maar de straat is er nu en dat is wel fijn.”

Wie heeft er meegeholpen aan deze tuinstraat?

“Dit is een samenwerking met verschillende partners. De buurt en de buurtbewoners zelf hebben enorm veel bijgedragen. De tuinstraat is een uitloper van Klimaatrobuust Sint-Andries. District Antwerpen en de wijk Sint-Andries hebben dan ook een steentje bijgedragen.”

De stad Antwerpen financiert een stuk en heeft mee bewust ingezet op een reeks tuinstraten. Aangezien we ook werken met waterinfiltratie kregen we steun van Aquafin, voor hen was dit een mooie gelegenheid voor interessante experimenten qua infiltratie en watertoevoeging.”

Alle mogelijke partners die hieraan mee konden werken zijn betrokken. Wat maakt dat het een complex project is geworden. Het is een smalle en lange straat in de binnenstad dus de uitdaging was er.”

Is er dan ook rekening gehouden met een eventuele bijdrage aan het klimaat?

“Ja, dat is één van onze uitgangspunten. Als je een straat onthardt en vergroent is dat beter voor de temperatuur in de straat en het groen. Ten eerste hebben we het regenwater geïnfiltreerd en komt het in ondergrondse vaten samen. Het water kan dan herbruikt worden. We hebben enkele pompen in de straat voorzien zodanig dat mensen het water kunnen gebruiken om de plantjes in de straat water te geven. Ook hebben we infiltratie back-ups onder de straat gelegd die te veel aan water gaan infiltreren. Op die manier draagt de tuinstraat een steentje bij aan het klimaat.”

Pompen uit de straat

Komen er in de toekomst nog tuinstraten?

“Buiten district Antwerpen zijn er nog enkele tuinstraten in uitvoering. Momenteel zijn we hier in district Antwerpen bezig met een stuk klimaatstraat aan te leggen in de Brusselstraat. In de nabije toekomst willen we de Regentstraat onder handen nemen, maar dat moet nog worden opgestart.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Vrachtwagenchauffeurs in de bloemetjes gezet