Michael Duvivier (52) lijdt aan diabetes: “Mensen zijn zich niet bewust van de problemen die diabetes met zich meebrengt”

Michael Duvivier (52) kreeg 7 jaar geleden de diagnose diabetes type 2: “Het was toch even schrikken. Ik had het absoluut niet zien aankomen.” Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Hiermee willen ze een bewustzijn creëren voor de alarmerende toename van Diabetes over heel de wereld. “Veel mensen zijn niet bewust van de problemen die diabetes met zich meebrengt. In de eerste plaats weten ze het vaak ook niet dat ze het hebben, zoals ikzelf.”  

Wat waren de eerste symptomen waardoor je wist dat er iets scheelde? 

“Eerlijk gezegd waren die er niet. Een paar jaar terug moest ik voor mijn werk een aantal medische proeven ondergaan. Uit de resultaten bleek dat mijn suiker te hoog stond en sindsdien ging de bal aan het rollen. Na verder onderzoek hebben ze gemerkt dat die te hoge suikerwaarde een constante was en uiteindelijk kwamen ze terecht bij suikerziekte.” 

Hoe ben je ermee omgegaan?  

“Het was toch even schrikken. Ik had het absoluut niet zien aankomen aangezien ik nooit symptomen had. Op dat moment ging ik beginnen aan mijn nieuwe job treinbestuurder, waarvoor die medische testen waren. Treinbestuurder is een job met een veiligheidsfunctie waarbij je ogen heel belangrijk zijn. Met diabetes worden je ogen soms aangetast. Dat maakte het moeilijk. Ik dacht dat ik niet aan de job mocht beginnen maar het is blijkbaar wel gelukt.” 

Heeft het een grote impact gehad op jou? 

“Het heeft toch wel een fameuze impact gehad omdat ik anders moest gaan leren leven. Ik moest letten op mijn voeding en vooral ook op mijn leefgewoontes. Slechte leefgewoontes zijn de reden dat ik en veel mensen het hebben gekregen. Met een gejaagde, stressvolle levensstijl, heb je minder tijd om naar de winkel te gaan en gezond te koken en ben je sneller geneigd om naar fastfood te grijpen. Als je toch verdergaat met je slechte leefgewoontes kan dit leiden tot zware schade en op lange termijn zelfs tot orgaan falen.” 

Wat is de grootste aanpassing geweest?  

“Sinds ik gediagnosticeerd ben, ben ik gestopt met roken en ben ik volledig gestopt met alcohol. Deze twee waren toch wel de grootste. Daarnaast eet ik geen snelle suikers meer, niets uit pakjes en geen koffiekoeken en taarten. Daarbovenop eet ik zoveel mogelijk groenten en beperk ik mijn fruit, want deze bevatten namelijk ook veel suikers.”  

“Ondertussen ben ik het wel gewoon en heb ik er mee leren leven” 

“Treinbestuurder is een zittende job met zware shiften. Van diabetes word je erg moe. In combinatie met die zware shiften heb ik al jaren aan een stuk last van extreme vermoeidheid. Daardoor is het voor mij ook wel moeilijk om veel te sporten maar ik probeer toch zoveel mogelijk te bewegen zoals door te werken in mijn tuin.” 

Moet je medicatie nemen?  

“Ik zit nog in een vrij laag stadium dus ik neem een redelijk lichte medicatie. Sinds enkele dagen heb ik een soort sensor die je op je arm moet aanbrengen. Gedurende twee weken kan je met je gsm de sensor scannen en zo informatie krijgen over je bloedwaarden. Op die manier kan ik mijn voedingspatroon aanpassen door te kijken wat goed is en wat niet. Ondertussen ben ik het wel gewoon en heb ik ermee leren leven” 

Wat vindt u van de Wereld Diabetes Dag?  

“Ik vind dat iets heel goed. Veel mensen zijn niet bewust van de problemen die diabetes met zich meebrengt. In de eerste plaats weten ze het vaak ook niet dat ze het hebben, zoals ikzelf. Zo een één tiende van de wereldbevolking heeft suikerziekte maar de mensen weten dat vaak niet. Via mijn specialisten heb ik gehoord dat tegen 2030 het aantal gaat verdubbelen als we zo verder doen. Door deze dag te organiseren kunnen we meer bewustzijn creëren.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een fout brood in foute tijden