Verdraagzaamheid superdiversiteit

Internationale Dag van de Verdraagzaamheid: verbonden in verscheidenheid

De Internationale Dag van de Verdraagzaamheid benadrukt dat elk ras, geslacht en geloof in harmonie leven. En dat begint bij verdraagzaamheid. Antwerpen telt 172 verschillende nationaliteiten. De helft van de populatie in Antwerpen heeft een migratieachtergrond, wat de variatie weergeeft van de migrantengroepen in Antwerpen. “Meerstemmigheid zorgt voor meer creativiteit. Het is de norm. Een mooie afspiegeling van de samenleving, waar we trots op moeten zijn”, vertelt Anthony Mariën, diversiteitscoördinator bij AP Hogeschool Antwerpen.

Superdiversiteit

Anno 2023 is elke stad superdivers. Volgens Diversiteitspraktijk neemt het aantal mensen met een migratieachtergrond toe. Binnen die groepen neemt de diversiteit ook toe. Mensen komen uit alle hoeken van de wereld en verschillen van elkaar op alle vlakken zoals cultuur, taal en geloofsovertuiging. Verdraagzaamheid betekent dat je erkent dat andere mensen net zo waardevol zijn als jij, ondanks verschillen in denkwijze. Het draait om jouw vermogen om verschillen te accepteren. 

Steden zijn superdivers. Het aantal mensen met een migratieachtergrond neemt gestaag toe, niet als gevolg van nieuwe migratie, maar vooral door de veranderende demografische structuur van de bevolking. “De maatschappij is niet altijd goed afgestemd op de huidige demografie, die heel heterogeen is geworden. Er is te weinig proactief ingezet op inclusie”, aldus Mariën. Terwijl bij de oudere generaties in steden minder mensen met een migratieachtergrond te vinden zijn, heeft momenteel meer dan twee derde van de kinderen en jongeren in steden zoals Brussel, Antwerpen en Genk een migratieachtergrond. 

De diversiteit groeit het sterkst in grootsteden. Dat is voornamelijk een gevolg van gastarbeiders, globalisering en de uitbreiding van de Europese Unie. Een samenleving staat niet stil. In een levende en dynamische cultuur kunnen ontmoeting, uitwisseling en dialoog baat hebben bij de acceptatie van anderen. Daardoor worden kansen geboden voor samenwerking en samenhang, dat is ook de basis voor een goedwerkende samenleving. 

Menswaardige verdraagzaamheid ontstaat pas wanneer er respect is voor anderen en hun diverse ethische en culturele achtergronden. Dit betekent de erkenning van fundamentele mensenrechten, de bereidheid om conflicten geweldloos op te lossen en het respecteren van vrijheid, gelijkheid en solidariteit. “Er moet nog gewerkt worden aan ons handelen, denken en doen. Daarvoor moeten we de zoektocht durven aangaan en kritisch zijn”, vertelt Anthony Mariën. 

Die zoektocht naar verbinding is heel complex, en gebeurt met vallen en opstaan. Door diversiteit in een slecht daglicht te stellen voelen sommigen zich beter dan anderen. Dat superioriteitsgevoel zorgt ervoor dat mensen soms anderen gaan uitsluiten. “Door verbinding te zoeken met elkaar, waarin we zelfkritisch zijn en bewust worden van de maatschappij, leren we inclusief handelen en met elkaar omgaan.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De zaak- De Pauw: 9 vrouwen zijn niet langer anoniem