vrouw die kijkt naar kunstwerk in kijkdoos

Professor Toegepaste Taalkunde Nina Reviers: ‘We introduceren het idee dat voelwerken niet alleen voor slechtziende en dove mensen zijn, maar voor iedereen’ 

Het uitgebreide ‘Museum to Scale’, op de stadscampus van Universiteit Antwerpen, focust op inclusieve kunstbeleving. De kunstenaars prikkelen meerdere zintuigen van de bezoekers. 55 minikunstwerken, inclusief twee ‘voelkunstwerken’ zorgen voor een bijzondere belevenis.   

Museum to scale is een tentoonstelling van verschillende kunstenaars in samenwerking met de cultuurdienst Rubi van Universiteit Antwerpen. Momenteel beslaat ze twee verdiepingen met kunstwerken: 50 dozen met een kijkvenster. Deze dozen stellen allemaal mini museumzaaltjes voor. Er zijn ook twee extra dozen zonder glas te bewonderen en daar zitten de voelkunstwerken in. De collectie wordt uitgebreid met 55 werken. We hebben voor vijf van deze werken een audiogids gemaakt. Dit is een audiobeschrijving met uitleg over het kunstwerk, een beschrijving van wat je ziet en bijpassende muziek. De voorstelling wil vooral inzetten op een multisensoriële aanpak, waarbij verschillende zintuigen van bezoekers worden aangesproken.  

Er zijn ook twee bijzondere kunstwerken?  

‘Er is voor twee specifieke kunstwerken ook een apart voelwerk gecreëerd. Hierbij hebben kunstenaars met en zonder beperking een traditioneel kunstwerk waar je normaal naar kijkt, vertaald naar een kunstwerk dat je moet voelen. Het is dus de bedoeling dat mensen het audiobestand beluisteren terwijl ze een voelwerk bewonderen.’

Waarom noemen jullie dit inclusieve kunstbeleving?  

‘We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunst op diverse manieren beleven. Vroeger was er voor blinde mensen enkel een audiobeschrijving die ze konden beluisteren, maar nu hebben we bij sommige kunstwerken ook een voelwerk toegevoegd. Zo worden andere zintuigen aangesproken. Vroeger waren bijvoorbeeld tactiele reliëftekeningen alleen voor slechtzienden. Wij proberen met dit project het idee te introduceren dat voelwerken niet alleen voor slechtziende en dove mensen zijn, maar voor iedereen. Alleen door dit niet exclusief voor mensen met een beperking te bestempelen, kunnen we evolueren naar inclusie. We hopen dat door ‘out-of-the-box’ te denken, de toegankelijkheid en inclusie voor iedereen die kunst beleeft groter worden. Ook voor mensen zonder zintuigelijke beperking wordt een museumbezoek dus veel interactiever en aantrekkelijker.’ 

Komt er nog een vervolg?   

‘Dit is een pilootproject, waar we inzichten uit onderzoek proberen te vertalen naar de realiteit. We experimenteren met verschillende mogelijkheden van kunstbeleving. Het wordt interessant  om de reacties van de bezoekers te ontdekken. Dit is feedback waarmee we dan aan de slag kunnen voor een volgende expositie.’

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
AP Hogeschool
Code rood in het hoger onderwijs wordt verlengd