Iemand dat online medicatie koopt

Directrice van apotheek Turnhout A.R. : “Online medicatie bestellen kan schadelijke en blijvende gevolgen hebben”

De online verkoop van medicatie stijgt met 3 procentpunten sinds vorig jaar, dat bevestigt het Belgische statistiekbureau Statbel. In 2023 bestelde zo’n 18% van de Belgen geneesmiddelen online en dit percentage zal blijven stijgen. Maar hoe slim is het om medicatie online te bestellen? Directrice van Aa.Pharma Turnhout A.R. geeft hier meer uitleg over. 

Waarom bestellen mensen medicatie online? 

“Het is voor de klanten makkelijk om de nodige medicatie online te bestellen. Zo kunnen wij bij ons in de winkel alles op voorhand klaarzetten zodat klanten minder lang moeten wachten. We merken dat veel mensen voor een langere periode producten bestellen. Wanneer het product niet meer voorradig is, kunnen ze alle bestellingen samen komen halen en moeten klanten geen twee keer naar de winkel komen.” 

Over welke geneesmiddelen gaat dit? 

“Het gaat vaak over chronische medicatie. Producten waarvan mensen weten dat ze het dan zeker nog nodig hebben. Ook producten die patiënten acuut nodig hebben, worden vaak online besteld. Online bestelde medicatie is vaak zonder voorschrift. Bestellen op voorschrift kan enkel op het platform van uw apotheek, niet op andere sites zoals farmaline.”

Is het een gevaarlijke trend dat medicatie aan huis worden geleverd? 

“Wettelijk gezien mag medicatie enkel door een apotheek aan huis geleverd worden. Bij ons is dat ook het geval. We hebben voordien een gesprek gehad met de patiënt en nagekeken of dat de medicatie veilig is voor hem. Als de medicatie door een koerierdienst geleverd wordt, heb je daar als apotheek geen tussenkomst in. Je weet niet of het veilig is voor de patiënt en zij weten niet hoe het gebruikt moet worden. Als wij aan huis gaan, leggen wij de werking nog eens uit en dat hebben ze niet vanuit andere kanalen.”

Wat zijn de risico’s aan online bestellen? 

“Wanneer mensen zelf op bijvoorbeeld farmaline gaan zoeken en bestellen, weten ze niet specifiek hoe het product gebruikt moet worden. Mensen zijn niet altijd op de hoogte dat bepaalde medicatie niet genomen mag worden bij hun eigen medicatie. Dit kan schadelijke en blijvende gevolgen hebben. Bij een online bestelling dat niet via een apotheek is, wordt er geen check gedaan of het product wel veilig is en of dat het ook het juiste product is. Je loopt het risico op een verkeerd product en iets dat niet mag.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Studenten grijpen naar productiviteitsapps voor de examens