corona_maatregel_perimeter

Professor Huisartsgeneeskunde (VUB) Dirk Devroey: “Controle op handhaving van de perimeter blijft moeilijk.”

Donderdag 10 december verscheen er een artikel in Het Laatste Nieuws waarin Professor Huisartsgeneeskunde (VUB) Dirk Devroey en Biostatisticus (KU Leuven en UHasselt) Geert Molenberghs “pleiten” voor de herinvoering van de perimeter. Molenberghs lichtte echter toe dat het niet zozeer ging om een verplichting. Het gaat om een aanbeveling waar beide experten voordelen in zien.

Waarom raadt u juist een perimeter aan?

“Mensen vragen zich af wat er nog gedaan kan worden. Alle maatregelen zijn toch al genomen? Een verplaatsingsbeperking is één van de stappen die we nog kunnen ondernemen. Het gebeurt ook in de veterinaire epidemiologie, bijvoorbeeld. De dieren worden verdeeld over verschillende compartimenten, waarbij het zwaarst getroffen compartiment gescheiden wordt van de andere.” licht Molenberghs toe.

“Andere landen volgen nu het Belgische voorbeeld van de eerste lockdown waar mensen in hun provincie moesten blijven. Italië bijvoorbeeld beperkt het transport tussen twee regio’s. In Ierland is er een perimeter van vijf kilometer ingesteld en in Australië sloten ze de staat Victoria af voor de rest van het land.”

Zou u kiezen voor een andere aanpak dan tijdens de eerste lockdown?

“Bij een verplaatsingsbeperking kijken we naar de mobiliteitsdata. Tijdens de eerste lockdown was deze enorm gedaald. Sindsdien is deze nooit lager geweest dan toen. Mensen moeten nog meer hun verplaatsingen beperken. Telewerken is hier een goed voorbeeld voor.”

“Uiteindelijk staat en valt het met de communicatie en organisatie. Men moet dit niet doen omdat het moet, maar om snel mogelijk van het virus af te geraken. We rekenen erop dat iedereen de maatregelen volgt. Zij die het wel doen dragen de gevolgen van zij die het niet doen.” concludeert Molenberghs.

“De bedoeling van de perimeter is heel eenvoudig: mensen hun contacten beperken zodat het virus zich niet kan verspreiden. De handhaving van deze maatregel alsook de controle ervan blijft echter moeilijk. Dit is te wijten aan het feit dat er veel redenen kunnen zijn die de perimeter-regel kunnen ontwijken. Artsen die in een ziekenhuis werken of mensen die boodschappen moeten doen voor anderen die het zelf niet kunnen. Beide zaken zijn geldige redenen om de perimeter te verlaten. Maar hoe beslissen we wie een attest krijgt? En wanneer kan een reden gezien worden als geldige verklaring?” verteld Devroey. 

Momenteel is onze vrijheid al redelijk ingeperkt, maar dit zou nog een stap verder gaan. Wat kunnen de mentale gevolgen van nog meer beperkingen zijn? 

“Dat kan inderdaad een invloed hebben op sommige knuffelcontacten. Deze wonen niet bij iedereen binnen de perimeter. Alleenstaanden worden nog eens extra hard getroffen. Zij zullen op zoek moeten gaan naar nieuwe knuffelcontacten maar dit is niet altijd makkelijk. Deze nieuwe contacten kunnen mensen zijn waar ze niet zo goed mee overeenkomen als hun vorige.” 

Is de invoering van deze perimeter reeds besproken met de autoriteiten of staat dit nog niet meteen op de agenda? 

“Ikzelf heb deze maatregel niet voorgesteld, maar ik sta er wel achter. Geert Molenberghs kwam met het opnieuw invoeren van de perimeter. Molenberghs zit in de adviesgroep en gaat dit ongetwijfeld aanbrengen en bespreken.” 

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstOliver Vereycken
HoofdredacteurTycho Pollmann
Eindredactie tekstMargarita Shishkareva, Oliver Vereycken, Anano Gogeshvili
Eindredactie onlineSenne Raats, Andrea Scheltiens

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
digitaliseren bib
KU Leuven Bibliotheken en Google digitaliseren 70.000 boeken in digitaliseringsproject