Brugge al 20 jaar Werelderfgoed: “Als je met zo een titel kan pronken trekt dat veel toeristen aan”

De stad Brugge draagt al 20 jaar de trotse erkenning van UNESCO werelderfgoed. Maar hoe is Brugge op die lijst terecht gekomen? David Vandekerkhove, adjunct woordvoerder van minister van Onroerend erfgoed Diependaele geeft een inkijk in hoe dat komt en wat dat allemaal inhoudt voor de stad Brugge. 

Brugge is de enige Vlaamse stad op het lijstje van werelderfgoed. Wat maakt Brugge zo speciaal? 

“We kunnen er niet naast kijken. Brugge heeft een erg rijk verleden dat mooi bewaard is gebleven. Zowel in de architectuur als in de cultuur kan je dat zien. Als je door de binnenstad loopt, kan je niet naast de gotische stijl kijken. Het is zo authentiek omdat de Gotische baksteenstructuren zo mooi behouden zijn gebleven. De Vlaamse primitieven spelen ook een belangrijke rol. Brugge is de geboortestad van de schilderschool; Jan van Eyck bijvoorbeeld maakte daar ook deel van uit. Het was een belangrijke voedingsbodem voor Vlaanderen waardoor het Brugge speciaal maakt.” 

Wie of wat kan zich kandidaat stellen? 

“Een stad zoals Brugge kan zich kandidaat stellen maar ook een gebouw, een evenement, een traditie en zelfs een gerecht. Het belangrijkste aspect is dat het culturele waarde heeft.” 

Wat gebeurt er als je je kandidaat stelt? 

“België werkt met een rotatiesysteem. Om de zoveel jaar krijgt een gemeenschap de kans om iets voor te dragen. In 2022 zou het de beurt zijn aan de Duitstalige gemeenschap maar zij hebben geweigerd waardoor de beurt door gaat naar de Vlaamse gemeenschap.  

Er is een team van experten in verschillende aspecten dat alle aanvragen verzamelen en beoordelen. Tegen het einde van de periode komt er één naar boven uit alle Vlaamse aanvragen. Daar gaan ze mee naar UNESCO. Dan is het nog niet zeker dat het geselecteerde dossier ook nog erkend zal worden. Dat is volledig aan UNESCO zelf. Het is dus een lange race met verschillende kandidaten waar soms niemand iets wint.” 

Je kan ook van de lijst worden gehaald, hoe kan Brugge voorkomen dat dat niet gebeurt? 

“Het Aalsts carnaval is vorig jaar van de lijst gehaald. Wat er op het carnaval gebeurde strookte niet meer met de waarden van UNESCO. In het algemeen met de authentieke culturele waarde behouden blijven. 

Daarnaast is er onderhoud. Je sluit een soort afspraak met UNESCO wanneer je erkend wordt dat je de stad goed behoudt, beheert en onderhoudt. De stad moet rekening houden dat ze altijd een deel van hun inkomsten opzijzetten om het erfgoed te onderhouden en te restaureren. Omdat het zeer duur is om alles zo veel mogelijk in zijn originele staat te behouden bestaat er een restauratie premie vanuit de Vlaamse gemeenschap.” 

Brugge staat nu al 20 jaar op deze lijstheeft dat echt nut? 

“In de eerste plaats is op de werelderfgoed lijst staan een heel grote erkenning. Het wijst op een rijke geschiedenis en identiteit van de stad. Maar het is natuurlijk ook nuttig. Als je kan pronken met op de UNESCO lijst te staan trekt dat veel toeristen aan. Ze zullen sneller denken dat er echt iets te beleven valt en het de moeite waard is. Dat houdt de lokale economie draaiende.  

Er is dus een dubbel effect gecreëerd. Toeristen hechten belang aan werelderfgoed zoals Brugge. Maar Brugge hecht ook veel belang aan deze toeristen om zijn economie te boosten.”  

Luister verder naar het interview met David Vandekerkhove door Antje De Visscher.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstJanne Genar
AudioAntje De Visscher
Eindredactie tekstNicki Francequin
Eindredactie onlineSilke Haentjens
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jelle Mels (Karrewiet): “Ik was altijd al een verhalenverteller”