stick and poke setje

Van mummies tot ‘tramp stamp’: de geschiedenis van tattoos

Van stoere zeelieden met tattoos naar tienermeisjes die zichzelf tatoeëren. Door de jaren heen zijn tattoos populairder geworden. Wat zijn de belangrijkste trends? En wat is nu hip in tattooland?


Vandaag zijn tattoos genormaliseerd in onze samenleving, je ziet ze bijna overal. Deze tattoos hebben een rijke geschiedenis en zijn al vaak veranderd van vorm en kleur. Zo is de trend op dit moment stick and poke, een snelle manier om een minitattoo te plaatsen bij een vriend of jezelf. Bij stick and poke gebruik je een klein setje met naald en inkt, dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Maar toch is het traditionele nog niet uitgestorven, zo vertelt de manager van SINSIN Tattoo in Antwerpen: “Een van onze tatoeëerders doet in principe stick and poke maar op de traditionele Japanse manier. Hij ontvangt zijn klanten en maakt zelf zijn inkt. De klanten liggen dan neer op een matje en hij zit in kleermakerszit terwijl hij met de stok tatoeëert. De lijnen trekt hij dan met het toestel maar hij kleurt zelf de tekening in met de stok. Zo deden ze het vroeger in Japan.”

Mummies met tattoos

Tattoos zijn tekeningen die aangebracht worden op je huid met behulp van inkt en naald. Ze blijven voor de rest van je leven op je lichaam. Tattoos hebben diverse betekenissen, zo kregen criminele Japanners in de achtste eeuw tattoos op hun hoofd als straf. Tattoos hebben al een verre weg afgelegd, er zijn zelfs verschillende tattoos gevonden op mummies van in het oude Egypte.

De tattoomachine is uitgevonden in 1891, maar het duurde wel 80 jaar voor mensen tattoos meer begonnen te aanvaarden. De voorbije 100 jaar passeerden er veel fases; zo waren in de jaren 20 bijna enkel zeelieden, zwervers en carnavalsmensen getatoeëerd. Maar daar kwam verandering in toen make-up mode werd, en vrouwen met permanente make-up begonnen te experimenteren.

Rond 1940 kwam er een beetje beweging in de tattoowereld toen er enkele beroemde artiesten tattoos ontwierpen, zelfs met verschillende kleuren. Maar enkel onder de artiesten was het echt populair.

Mannelijkheid

In de jaren 50 werden tattoos een teken van mannelijkheid, bijna alle mannen plaatsten ankers en schepen op hun borst. Maar de meerderheid en vooral de hogere klassen vonden dat tattoos nog altijd een slechte uitstraling hadden.

Vanaf de jaren 70 werden tattoos echt mainstream, meer gewone mensen werden geïnkt. Ze zagen tattoos als een vorm van zelfexpressie en body art. Er werd gewerkt met moeilijkere ontwerpen en mensen kozen zelfs voor sleeves waarbij ze hun volledige armen lieten vol tatoeëren. In de jaren tachtig werden ze nog rebelser met een gedurfd zwart lijnwerk op verschillende plaatsen op het lichaam.

Vanaf 1990 verschoof de aandacht naar de tekening zelf, zonnetatoeages en Chinese letters waren heel trendy die dagen. Ook tatoeages op de bovenarm waren groot tijdens dit decennium.

De befaamde onderrug

In 2000 was de populairste plek de onderrug. Vooral bij de vrouwen werd dit de befaamde ‘tramp stamp’ genoemd. Vlinders en yin yangs waren de trend toen.

Van 2010 tot nu is ook de plek van de tattoo trendy, bijvoorbeeld op je vinger een mini-tattoo blijft mode. De laatste jaren is het begrip stick and poke overal te horen, wat makkelijk is om een kleine tattoo te plaatsen.

Tattoos zullen niet vlug verdwijnen, en het is veilig om te zeggen dat wat er in de samenleving gebeurt een grote impact heeft op wat populair is in de tattoowereld.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Internationale Dag van de Solidariteit met het Palestijnse volk: “Israël moet stoppen met de bezetting en moet de VN-resoluties uitvoeren”