“Gehoorschade is sluimerend, het begint op jongere leeftijd en zet zich door naarmate je ouder wordt”

1 miljard jongeren tussen 12 en 35 jaar lopen een groot risico op gehoorschade, blijkt uit nieuw onderzoek van de BMJ. Jongeren worden veel te vaak blootgesteld aan harde geluiden. 24 procent van de jongeren zet het geluid van hun luisterapparatuur te hard en 48 procent is regelmatig in luidruchtige plaatsen te vinden zoals clubs of bars. Het Antwerps Revalidatiecentrum raadt aan om extra voorzichtig te zijn.  

Heeft u een toename van jonge patiënten?   

De leeftijd van mijn patiënten gaat van 0 tot 99. Gehoorschade is sluimerend, het begint op jongere leeftijd en zet zich door naarmate je ouder wordt. Mensen komen pas op latere leeftijd met ernstige problemen naar ons. Dat is het gevaar van geluidsoverdracht. Het gebeurt in kleine stapjes en pas jaren later verergert het probleem.  Ik heb niet de indruk dat bij ons op revalidatie er een overgroot aantal is aan jongeren die gebruikmaakt van revalidatie.   

Wat doen jullie in het revalidatiecentrum?   

Wij helpen mensen met een gehoorverlies. Dat gaat van kinderen die slechthorend geboren worden tot kinderen die progressief aan gehoorverlies leiden. Ook mensen die op latere leeftijd slechthorend worden kunnen bij ons revalidatie krijgen. Wij geven communicatietraining, verwerkingsondersteuning, sociale begeleiding en therapeutische begeleiding.  

Hoe kan je gehoorschade beperken of vermijden?  

Niet te veel blootstellen aan lawaai. Vermijden om je gehoor onder druk te laten zetten. Moest je toch in lawaaierige situaties zijn, dan moet je regelmatig de oren laten rusten. Oordopjes gebruiken is ook een belangrijk element.  

Vindt u dat de overheid stappen moet ondernemen om gehoorschade te beperken of is dit een eigen verantwoordelijkheid?   

Er wordt wel al veel gedaan. Er zijn technische middelen om te zien of men bij fuiven of concerten niet boven een bepaalde geluidsgrens gaat. Ook op een draaitafel worden vaak limieten gezet.  Er zijn dus geluidsnormen, wat er wel meer moeten gebeuren is informeren. Natuurlijk, als je naar een concert gaat en geen oordoppen insteekt of je je hoofdtelefoon heel hard zet, is dit een eigen verantwoordelijkheid.  

Wat zijn oplossingen voor slechthorenden?   

Heel veel mensen denken dat slechthorenden een hoorapparaat kopen en dat vervolgens alle problemen zijn opgelost. Reclamespots zijn medeverantwoordelijk voor deze gedachtegang. Jammer genoeg, is dit helemaal niet het geval. Ook al heb je een hoorapparaat, er blijven nog altijd beperkingen. Vooral bij communicatie in moeilijke omstandigheden. Daarom is het zeer belangrijk om therapie op maat te volgen. Ook tussentijdse controles zijn van belang.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
stage mediahuis
Dit was mijn unieke stage bij Gazet van Antwerpen waarbij ik mijn twee passies mocht combineren