Voetbalkenner Abdel Fatah over de toekomst van Marokkaans voetbalelftal: “In een van de volgende vier WK’s kan Marokko de wereldbeker in de lucht steken”

De Atlas Leeuwen hebben heel de wereld verbaasd door te winnen van Portugal, België en Spanje. Abdel Fatah van de podcast ‘Atlas Lions Talks’ blikt terug op het WK van Marokko en vertelt wat we nog kunnen verwachten. “De toekomst ziet er rooskleurig uit voor het Marokkaanse elftal.”

Welk gevoel heb je nu na het WK? Ben je trots of eerder teleurgesteld omdat Marokko de finale net niet gehaald heeft? 

Ik ben zeer trots op de nationale ploeg, maar ik heb ook een dubbel gevoel. Deze selectie had meer in zijn mars. Als er geen blessures waren in de verdediging tijdens de halve finale, dan maakte Marokko een grote kans tegen Frankrijk om de finale te halen. Ik merkte dat de vele afwezigen en de vermoeidheid bij veel spelers de wedstrijd veranderd heeft en dat vond ik jammer. Als deze twee ploegen elkaar waren tegengekomen in de achtste finale dan zag ik Marokko aan het langste eind trekken. We mogen vooral positief terugkijken op de resultaten die ze hebben neergezet.

Had je zelf verwacht dat Marokko zo ver zou komen?  

Vooraf had ik verwacht dat Marokko de kwartfinale zou halen. Ik was er heel zeker van dat we de groepsfase met België, Kroatië en Canada zouden overleven. De manier waarop Marokko heeft gespeeld tegen Spanje en Portugal om de halve finale te halen, is een prachtige prestatie waar ik alleen maar van zou kunnen dromen.  

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Marokko op het vorige WK in Rusland en dit WK in Qatar?  

Het Marokko van vier jaar geleden was goed, maar had vooral ongeluk. De VAR en een eigen doelpunt zorgden dat het avontuur al in de groepsfase eindigde. Het nationale elftal verloor toen onverdiend tegen Portugal en Iran. Het grote verschil is dat Marokko dit jaar met een andere visie naar het WK trok. In 2018 was het spelbeeld vooral gericht op wachten op foutjes van de tegenstander en zo de tegenaanval opzetten. Veel mensen vonden toen dat Marokko te naïef en op resultaat speelde. Vaak hadden de Marokkaanse supporters toen het gevoel: “Jammer van het resultaat, Marokko had meer verdiend.” Afgelopen WK was het leuk om dit gevoel eens niet te hebben. Ze speelden op een volwassen en vrije manier en hebben heel de wereld verrast. 

Heeft de nationale ploeg haar hoogtepunt bereikt of zit er nog meer in?  

Ik ben er zeker van dat dit nog maar het begin is. Deze ploeg gaat nog groeien in de komende jaren. Binnenkort komen de Afrika Cup en de Olympische Spelen (voor de beloften) eraan. Dat zijn weer momenten waar de nationale ploeg haar kwaliteiten kan laten zien en nieuwe spelers een kans kan geven. Deze situatie laat me denken aan het nationale elftal van Ghana in 2010. Dat haalde toen ook een goed resultaat met een gouden generatie. Het verschil met Marokko is dat er geen gouden generatie is, maar dat er structureel gewerkt is aan de evolutie. De laatste jaren heeft de Marokkaanse voetbalbond fors geïnvesteerd in professionalisering, jeugdwerking en oefencomplexen om het beste uit deze spelers te halen. Daardoor ziet de toekomst er rooskleurig uit.   

Waar zie je dit Marokko eindigen op het WK in 2026? 

We worden wereldkampioen (lacht). De kans is natuurlijk heel klein, maar in voetbal kan alles. Om deze beker te winnen moet je echt goed zijn. Landen zoals Brazilië, Spanje en Duitsland behoren tot de top, maar waren dit WK niet op topniveau waardoor ze vroeg uitgeschakeld werden. Als Marokko op het WK in 2026 met dezelfde selectie en een paar nieuwe spelers aantreedt, zie ik ze ver komen. In de komende vier WK’s is het realistisch dat Marokko de wereldbeker in de lucht kan steken.  

Hoe groot is de Belgische/Nederlandse invloed op de prestaties van Marokko? 

De invloed is groot. Er zijn enkele Belgen die de overstap hebben gemaakt naar het Marokkaans voetbal zoals technisch directeur Chris Van Puyvelde, beloften-bondscoach Issame Charaï, video-analist Moussa El Habchi en Mohamed Ouahbi die de coach is van de U20. Het heeft een impact, maar het is slechts een onderdeel van het gehele plaatje. Er is heel hard geïnvesteerd in Marokko zelf zoals de Mohammed VI Academie en de omkadering. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze dit kunnen presteren.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Coronaroet door de kerstschoorsteen