Oxfam logo

Oxfam in Gaza: “Wij staan paraat zodra er een staakt-het-vuren is”

Drie miljoen euro aan donaties, dat is het minimum waar Oxfam International op mikt voor zijn noodfonds voor Gaza. Het noodfonds werd opgericht omdat Israël nu de Gazastrook bombardeert en alle toevoer van water en elektriciteit afsnijdt als vergelding voor de aanval van Hamas op 7 oktober waarbij honderden doden vielen. Het is echter nog niet zeker of de humanitaire hulp de Palestijnen zal kunnen bereiken. 

Belinda Torres Lerclercq, woordvoerder van Oxfam België: “ Er is in de eerste plaats een grote nood aan watervoorziening en dat is een van onze specialiteiten. Helaas kunnen we nog niet meteen aan de slag. Pas van zodra er een staak-het-vuren is, daar vragen wij politiek voor, zal het overgemaakte geld gebruikt kunnen worden.” Oxfam is echter niet de enige organisatie die hulpgoederen in Gaza probeert te krijgen. 

“De humanitaire organisaties werken momenteel onafhankelijk”, zegt Gilles Van Moortel, directeur van Consortium 12-12, een samenwerkingsverband van hulporganisaties. “We volgen het dagelijks op om te zien of de noodsituatie binnen onze criteria past. We bekijken de omvang, de mate waarin de organisaties kunnen helpen én of er in België voldoende aandacht voor is.”  

Consortium 12-12 is een overkoepelende onderneming die de fondsenverwerving van zeven Belgische humanitaire organisaties bij elkaar brengt op één rekening. De leden zijn Oxfam, het Rode Kruis, Caritas, Handicap International, Dokters van de Wereld, Plan International en Unicef. Afhankelijk van de situatie kunnen de leden ervoor kiezen om samen te werken volgens een vaste verdeelsleutel. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de inzameling voor Oekraïne in 2022 die ruim 30 miljoen euro opbracht.  

“Er is momenteel geen meerderheid om een consortium op te richten. Oxfam International kan wel onmiddellijk tussenkomen omdat we de capaciteit hebben en er sinds lange tijd actief zijn”, aldus Leclercq.  

Humanitaire hulp voor Hamas?  

Hoewel slechts negen van de 27 EU-lidstaten Palestina officieel erkennen als een onafhankelijke staat, onderhoudt de EU wel een relatie met de Palestijnse Autoriteit. De Unie is de grootse verstrekker van ontwikkelingshulp voor de regio en voorziet jaarlijks gemiddeld 600 miljoen euro aan steun op lange termijn voor gezondheidszorg en infrastructuur. Die steun wordt momenteel herzien door de Europese Commissie om te verzekeren dat het geld uit de handen bleef en blijft van terreurbewegingen zoals Hamas. Lidstaten als Duitsland en Oostenrijk lieten al weten dat ze voorlopig geen steun aan de Palestijnen zullen goedkeuren. 

Deze middelen staan nog los van directe humanitaire hulp, zoals voor voedsel en elektriciteit. Hiervoor voorzag de EU dit jaar zo’n 27 miljoen euro en verdeelde dit over de hulporganisaties ter plaatse, waaronder Oxfam en Dokters van de Wereld. Ontwikkelingshulp staat momenteel ook in de Verenigde Staten onder discussie. Zo heeft president Joe Biden de ontwikkelingsfondsen voor Iran, een openlijke bondgenoot van Hamas, terug bevroren. Dat geld, zo’n 6 miljard dollar (of 5,6 miljard euro) had hij recent vrijgemaakt na een succesvolle gevangenenruil.  

Hieronder kan je het radionieuwsbericht beluisteren.

Auteurs I Viktoria Marinova, Samuel Caremans

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Amber_stoppen_met_studeren
Amber (20) stopte met studeren door corona: “De tweede lockdown was de druppel”