“Ik zou liever horen dat de festivals niet doorgaan, dan te blijven zitten met die onzekerheid”

De toekomst van de festivals is en blijft een groot vraagteken. Dat kat en muisspel van hoop en mogelijke teleurstelling is vermoeiend. Sommigen bezwijken aan het gebrek aan perspectief. Anderen vrezen voor een zomer zonder gezelschap, of piekeren over de nakende ondergang van de hele evenementensector.

Matthijs (22): “Een lockdown in de zomer zal meer levens verwoesten dan corona.”

Festivals zijn belangrijk voor twee groepen. Aan de ene kant heb je de festivalgangers, voor wie ze een uitlaatklep zijn na een jaar lang studeren en werken. Aan de andere kant heb je de organisatoren en de rest van de evenementensector, die nu al een jaar op hun kin zitten te kloppen en failliet dreigen te gaan. Dat gaat natuurlijk waanzinnig veel jobs kosten.

Het niet laten doorgaan van de festivals kan het einde van de evenementensector betekenen, en dat is het voorkomen van een derde lockdown absoluut niet waard. Een lockdown in de zomer zal meer levens verwoesten dan corona. Niet alleen festivals, maar heel de sector zou permanent het werk waar ze hun leven aan wijdden verliezen, en daarvan mogen we de gevolgen niet onderschatten. Ik hoor verhalen over mensen die zelfmoord plegen omdat ze van hun werk en passie worden beroofd, en dat is verschrikkelijk.

Daphné (22): “Festivals zijn vooral belangrijk voor de sociale contacten”

Over de toekomst van de evenementensector in het algemeen krijgen we nul info, en dat is frustrerend. Ik dacht bij mezelf ,“yes!”, toen ik zag dat Dour nieuwe namen heeft aangekondigd. Maar eigenlijk is het beter om er niet zoveel op te hopen, want dan is de klap wanneer het toch niet mag doorgaan veel groter.

Festivals zijn vooral belangrijk voor de sociale contacten. Je hebt er een unieke sfeer die je op weinig andere plaatsen vindt. Net zoals wanneer je op reis bent, ga je met een groep vrienden een paar dagen weg. Je feest, overnacht en kookt samen. Je leert elkaar kortom veel beter kennen.

Jack (21): “Ik zou liever horen dat de festivals niet doorgaan, dan te blijven zitten met die onzekerheid.”

Ik hoop dat de festivals, met de nodige maatregelen, doorgaan. Als dat niet gebeurt gaat de jeugd, die nu al volledig in de put zit, zich de vraag beginnen stellen of ze hen niet gewoon volledig zijn vergeten.

Deze zomer kwamen er een paar leuke alternatieven. Het festival Paradise City ging bijvoorbeeld door met een beperkt publiek, dat per bubbel een ticket voor een boot kon kopen, en zo het festival op het water kon beleven. Ik hoop dat meer festivals met gelijkaardige creatieve oplossingen komen tegen volgende zomer.

Er is heel weinig perspectief, en dat hebben we juist nodig. Ik zou liever horen dat de festivals niet doorgaan, dan te blijven zitten met die onzekerheid. Nu weten we niets, en dat is gewoon enorm deprimerend. Bij sommigen ondermijnt het zelfs de motivatie om te studeren.

Jules (21): “Gezondheid is belangrijk, maar onze economie ook.”

Een nieuwe lockdown, waardoor festivals en andere evenementen niet kunnen doorgaan, gaat onze economie echt om zeep helpen. Natuurlijk willen we levens redden. Maar de economische gevolgen op lange termijn zullen een veel zwaardere klap voor onze samenleving zijn, dan die paar zeventigplussers met overgewicht die we zouden verliezen aan corona.

Economische experts moeten wat meer inspraak krijgen bij de corona-aanpak. Als de evenementensector voor een tweede zomer oprij plat ligt, gaat die eraan. En de horeca zal wel volgen. Gezondheid is belangrijk, maar onze economie ook.

Wil je weten waar festivals zelf van wakker liggen? Kom het te weten in het interview met Timothy Heyninck van de Lokerse Feesten, door Pauline De Mulder.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstPieter De Smet
AudioPauline De Mulder
Eindredactie tekstNicki Francequin
Eindredactie onlineSilke Haentjes
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Van links naar rechts: Mohamad Alhussein, Jana Huysmans
“Elke nacht zie ik de bommen vallen”