Fans van telewerk minder snel welkom op sollicitatiegesprek

Sollicitanten die aangeven dat ze willen telewerken, worden minder op sollicitatiegesprek uitgenodigd. Dat blijkt uit het nieuw onderzoek van Eline Moens, onderzoeker aan de Universiteit van Gent, voor het onderzoeksnetwerk Ugent@Work. Tele- of thuiswerken is sinds de coronacrisis zeer populair.

De gevolgen van de coronacrisis zijn nog steeds merkbaar in onze maatschappij. Zo is ook het aantal telewerkers in België de laatste 4 jaar verdubbeld. In de pandemie werden we verplicht tot telewerk en nu geeft het merendeel van de telewerkers aan dat ze thuis productiever werken en beter geconcentreerd zijn dan op kantoor. Telewerk zou ook goed zijn voor de fysieke en mentale gezondheid. De onderzoekers van Ugent@Work vonden dit opvallend en deden daarom een onderzoek naar hoe recruiters hier tegenover staan.

Moens en haar team van Ugent@Work legden een aantal fictieve jobkandidaten met specifieke kenmerken voor aan Vlaamse recruiters. De recruiters moesten de kandidaten beoordelen. Sommige kandidaten gaven aan dat ze graag één à twee dagen per week willen thuiswerken omwille van een betere werk-privébalans. Anderen zijn productiever als ze van thuis mogen telewerken.

BRON: Statbel

NIET WELKOM

Voor het onderzoek stuurden de onderzoekers naar 2.088 Vlaamse recruiters een survey waar een experiment in verstopt zat. Daarvan vulden 266 recruiters hem in. Daaruit blijkt dat recruiters minder geneigd zijn om sollicitanten met een uitgesproken voorkeur voor telewerken uit te nodigen voor een gesprek.
“Als de sollicitant wil telewerken omwille van een betere werk-privébalans, dan zijn recruiters 5,1 procentpunt minder geneigd om de sollicitant voor een tweede fase van de sollicitatie uit te nodigen. Als de sollicitant telewerkt omdat hij thuis productiever is, dan gaat het over 2,1 procentpunt”, aldus Moens. Ook al gaat het niet over grote procenten, toch is het opvallend dat recruiters minder snel kiezen voor mensen die willen telewerken.

ONZICHTBAAR OP DE WERKVLOER

Werkgevers geven in het onderzoek aan dat ze vragen hebben over de betrokkenheid van de sollicitant. Ook vrezen ze dat de kandidaten minder ambitieus en beschikbaar zijn. Ook Lisa Fevery, managing consultant bij HR.chitects, merkt dit verschijnsel. “Eén à twee dagen per week mogen thuiswerken is een absolute luxe, maar de sector in kwestie is natuurlijk allesbepalend. Voor sommige jobs of sectoren is het natuurlijk logisch dat werknemers verwacht worden om op kantoor aanwezig te zijn. Voor veel jobs blijft het belangrijk dat je zichtbaar en bereikbaar bent op een werkvloer waar anderen je nodig hebben. Bij bedrijven waar een minimale arbeiderspopulatie nodig is, zoals IT of accountancykantoren, speelt telewerken al wel langer. Zij maken ook sneller gebruik van de technologische snufjes, tools en de digitalisering.”

Explainerstukje: Arbeiderspopulatie
De bevolkingsgroep tussen 15 en 75 jaar die actief
is op de arbeidsmarkt en daar een beroep uitvoert.

FLEXIBELE TOEKOMST

Flexibel werken, dus een afwisseling tussen thuiswerken en fysiek op de werkplaats, is de toekomst. “Telewerk zal altijd iets heel persoonlijks blijven” zegt Moens. “Sommigen willen graag naar kantoor voor het sociaal contact en anderen hebben hun leven beter op orde als ze van thuis mogen werken. Gelukkig bestaat er Teams.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Uitzendbureaus kunnen vacatures amper bijhouden