Oranje schoen voor Dag Tegen Geweld Op Vrouwen

Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen

1 op de 5 vrouwen krijgt wel eens in België te maken met geweld. Zaterdag 25 november is het de internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen. Dit is de start van de wereldwijde sensibiliseringscampagne ‘Orange The World’. In het licht van deze actie zijn er wereldwijd organisaties die zich hiervoor inzetten. 

Gebouwen worden oranje verlicht, waaronder het Vlinderpaleis, Stadhuis en Havenhuis in Antwerpen. Vrouwenschoenen worden oranje gespoten en in de etalages gezet en mogelijk zit morgenochtend je boterham in een broodzak waarop de boodschap ‘stop geweld op vrouwen’ staat. Het openbaar vervoer doet ook mee aan de actie en plaatst affiches op trams en bussen. Deze initiatieven zijn een samenwerking tussen verschillende Antwerpse clubs, zoals Soroptimist Belgium, Zonta Antwerpen, etc. 

Geweld op vrouwen kan zich afspelen: op de bus, op straat, thuis, op het werk, etc. van seksuele intimidatie tot femicide. Met het jaarthema, “Veilig, overal en altijd”, willen ze bewustwording verspreiden van dit aanhoudend probleem. 

Femicide is een extreme vorm van geweld op vrouwen. Over het algemeen wordt er met femicide verwezen naar de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is. Het is met andere woorden een gender gerelateerde moord: een specifieke vorm van moord omwille van sekse of genderidentiteit die gemotiveerd wordt door een discriminerende en haatdragende visie op vrouwen. Het wordt daarom ook soms ‘vrouwenmoord’ genoemd.

Wij kijken allemaal vol afschuw naar grote oorlogen op het scherm, maar er zijn kleine oorlogen die zich binnenkamers afspelen”

Gerd Campaert, voorzitster Soroptimist Belgium

Soroptimist Belgium

Soroptimist Belgium is een niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de preventie van geweld. Ze komen op voor de rechten en levensomstandigheden van meisjes en vrouwen. In het thema van de sensibiliseringscampagne ‘Orange The World’ organiseren ze een actie ‘Read The Signs’. Voorzitster van Soroptimist Belgium, Gerd Campaert, vertelt wat het doel is: “Met deze campagne willen wij niet alleen de slachtoffers, maar vooral ook familie, vrienden, kennissen en buren, de kenmerken leren kennen en herkennen om op het juiste moment hulp te kunnen zoeken.”

Soroptimist kan enkel sensibiliseren. Ze proberen dit via scholen, maar dit blijkt erg moeilijk volgens Gerd: “Om zo een zware boodschap over te brengen aan kinderen is wat werk. Zij zijn gewoonlijk ook mee slachtoffer van geweld thuis. Educatie en voorlichting over dit thema zouden echt kunnen helpen. Het is belangrijk dat kinderen geweld thuis op tijd kunnen opmerken. Zo kunnen ze de noodkreet slaan voor dat het te laat is.” 

1712

De professionele hulplijn van Familie Justice center, 1712, is er voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Zij spelen een belangrijke rol voor slachtoffers en getuigen. Zo is er slachtoffer Louise D.P: “Ik ben dankbaar dat er een noodlijn is voor mensen zoals ik. Ik had mij nooit kunnen inbeelden dat ik dit deze lijn zou contacteren, maar het is nu zo. De wereld is veel wreder dan ik dacht.” 

Naar schatting krijgt één op de tien kinderen te maken met mishandeling of geweld. De hulplijn, 1712, kreeg in 2022 9.045 meldingen over 12.044 slachtoffers van geweld. Dat is 6 procent meer dan het jaar ervoor. 

De strijd tegen geweld op vrouwen vereist volgens Gerd Campaert voortdurende aandacht en actie. “’Orange The World’ campagne en lokale initiatieven in Antwerpen benadrukken het belang van dit probleem. Educatie, bewustwording en de rol van hulplijnen zoals 1712 zijn cruciaal. Het is belangrijk dat iedereen zich blijvend inzet om een veilige omgeving te creëren voor alle vrouwen, niet alleen tijdens bewustwordingsdagen, maar het hele jaar door.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wall of Fame - Jeroen Geutjens
Jeroen Geutjens: “Ik heb voor journalistiek op AP gekozen omdat het zeer hands-on is. Je steekt vooral de handen uit de mouwen in plaats van pure kennis te vergaren”