Kaatje Lucas van Horeca Vlaanderen over horrorjaar van hotels: “Ze hebben geen reserves kunnen opbouwen”

Het jaar 2020 is voor veel mensen een moeilijk jaar, maar de hotels beleven volgens Horeca Vlaanderen een ‘horrorjaar’. De sectororganisatie voor de horeca beweert dat hotels en logies het zwaarst getroffen worden door de coronacrisis. Dat merken ze vooral aan de omzetcijfers. Hoe beleeft de hotelsector dit?

“Het is heel zwaar, zowel voor de hotels als voor de cateraars. We zijn nu vooral heel hard aan het vechten voor de heropeningen, ook al zullen niet alle kamers direct volgeboekt zijn. De weekends gaan niet direct vol zitten met feesten, want dat zijn zaken die mensen langer op voorhand plannen. Mensen stellen dat nu uit in deze onzekere tijden. Dus er moet niet enkel nu steun zijn voor de hotels. Er moet ook een relanceplan komen om hen doorheen dit en volgend jaar te sleuren en hen er bovenop te helpen.”

Na de eerste lockdown mochten de hotels terug de deuren opendoen, maar zelfs toen maakten ze veel verlies. Hoe kwam dat?

“Er kwamen toen veel minder boekingen binnen en feesten werden afgelast omdat er te weinig mensen aanwezig mochten zijn. Daardoor kon de hotelsector geen reserves opbouwen naar de tweede lockdown toe. Dat maakte het voor hen extreem moeilijk.”

Ik las ook dat de hoteliers minder recht hebben op steunmaatregelen. Waarom is dat?

“Ja klopt, hotels hebben op enkele steunmaatregelen minder recht, omdat ze technisch gezien nog open zijn. Hotels mogen dan wel openblijven, maar er zijn heel weinig boekingen en dus is het voor hen niet echt een voordeel.”

Zal het moeilijk zijn voor de hotels om er terug bovenop te geraken?

“Ik denk dat we dat gaan moeten bekijken. Het zal van verschillende factoren afhangen, zoals de coronamaatregelen waar we ons aan moeten houden. Mensen boeken geen hotelzaal voor hun feest als er maar maximum 10 personen mogen aanwezig zijn. Het zal er ook van afhangen hoe de coronacrisis verder verloopt en welke steunmaatregelen er komen. Ik denk dat het heel moeilijk wordt om dat in te schatten.”

Heeft de hotelsector al eens zo’n moeilijke tijd meegemaakt?

“Ja, in 2016 met de aanslagen hebben de hoteliers ook heel zwaar afgezien. Toen heeft het tot 2019 geduurd eens de omzetten terug op hetzelfde niveau waren als ervoor. En dan spraken we nog maar over 225 miljoen euro verlies, terwijl het nu gigantisch veel hoger oploopt. Daarom hameren we er zo op dat die steun er nu moet zijn voor de komende dagen en de heropeningen.”

De overheid wil met een relanceplan de horeca helpen om terug economisch stabiel te worden. Met wat denkt u dat ze zeker rekening moeten houden?

“Ik denk dat ze op alle vlakken moeten rekening houden. Werken hotels en cateraars met of zonder personeel, hebben ze een zaal of niet. Je hebt hotels die aan de kust gelegen zijn of hotels in de stad die meer afhankelijk zijn van het buitenlandstoerisme. Er zijn zoveel verschillende zaken waar ze rekening mee moeten houden en voor al die verschillende facetten moet ook hoop komen. Je kan niet zomaar alleen mensen steunen die werknemers in dienst hebben, er moet ook gekeken worden naar mensen die nu een beetje vergeten worden.”

ColofonRedactie 2
Tekstbadges_tekstSofie Verbeeck
Eindredactie tekstLouis Lambrechts
Eva Geerts
Sofie Verbeeck
Luka Dams
Eindredactie onlineMatilda Jack
Jana Gudernatsch
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Van koffie tot injera: Dit is de Ethiopische en Eritrese cuisine