Naam: Laura Delandsheer
Specialisatie: geschreven media
Afstudeerjaar: 2016
Job: deskundige externe communicatie bij Lokaal Bestuur Schoten
“Ik had als kind altijd een romantisch beeld van overvolle redacties, met typemachines waar druk op getokkeld werd door rokende journalisten in maatpak. Dag en nacht op zoek naar de primeur en sensationeel voorpaginanieuws. De realiteit is helaas wel anders, en daar kwam ik tijdens het eerste jaar Journalistiek snel achter. Ik herinner me nog dat een lector (de naam zal ik voor mezelf houden ;-)) de klas tijdens de eerste les toesprak en zei: “De meerderheid van jullie zal nooit een vast contract in de journalistieke sector kunnen bemachtigen. Als freelancer hebben jullie misschien nog een kans, maar voor een klein loontje.” Het heeft me gelukkig niet tegengehouden. Schrijven en creatief zijn met taal heeft altijd al in mijn bloed gezeten. Geschreven media was dus een evidente keuze”.
Wat houdt je job in?
“Sinds 2018 ben ik aan de slag als ‘deskundige externe communicatie’ bij Lokaal Bestuur Schoten. Ik sta in voor de redactie van het gemeentelijk infomagazine dat vijf keer per jaar uitkomt, voor grafisch werk, het bedenken van campagnes en communicatieplannen…”
“Het infomagazine ‘Info Schoten’ is mijn grootste verantwoordelijkheid. Van het opstellen van de plank tot research tot het afnemen van interviews en (eind)redactie: ik doe het allemaal. Info Schoten heeft per editie gemiddeld 24 pagina’s, dus deze op tijd gevuld krijgen is toch elke keer weer een strijd tegen de deadline. Info Schoten is niet zomaar een gemeenteblad waarin enkel de droge collegebeslissingen worden gecommuniceerd. Ik probeer telkens een toffe invalshoek te vinden, een lokale expert aan het woord te laten of er qua format iets anders/vernieuwend mee te doen. Er zit dus zeker nog een groot deel ‘journalistiek’ in mijn job. Maar ook een deeltje marketing: denk maar aan het grafisch werk, bedenken van campagnes en opmaken van communicatieplannen.”
“We bemannen onze communicatiedienst met vier. Twee van mijn collega’s zijn ook oude bekenden van het AP! Toch is het grappig om te zien hoe we ondanks dezelfde opleiding gevolgd te hebben, toch elks onze eigen schrijfstijl hebben en onze eigen accenten leggen. Dat maakt dat we ook goed op elkaar kunnen inspelen en elkaar kunnen aanvullen.”
“In tegenstelling tot wat je misschien denkt van gemeentebesturen en ‘de ambtenarij’ is mijn job écht leuk en gevarieerd. Een tip dus voor afgestudeerde studenten journalistiek: solliciteer ook eens als redacteur voor gemeentelijke/stedelijke infobladen.”
Wat is je gekste herinnering aan AP/journalistiek?
“Mijn gekste herinnering moet een interview met een Antwerpse allergoloog geweest zijn. Ik zat toen nog in het eerste jaar, en dan krijg je ook nog lessen TV en radio. Voor TV maakte ik samen met een medestudent een item over ‘studeren met hooikoorts’. Daarin brachten we een interview (of quote) van een Antwerpse allergoloog. Tijdens het interview maakte ik de kapitale fout te vermelden dat ik zélf ook last heb van hooikoorts. Die professor begon me plots te bepotelen om mij te ‘onderzoeken’. Wij maakten ons snel uit de voeten, ook al zat onze witbalans e.d. helemaal fout, en hadden we de quote eigenlijk opnieuw moeten opnemen. Gelukkig was meneer Van Doninck heel begripvol, en kregen we nog net een voldoende. Sindsdien ben ik nooit meer alleen gaan interviewen tijdens mijn opleiding!”
Heb je tips voor toekomstige studenten journalistiek?
“Print is not dead! En ook: mensen vertellen pas écht de interessante dingen wanneer ze denken dat het interview is afgerond. Het loont dus om dat ‘informeel’ gesprekje achteraf nog even te voeren.”
Naam: Seppe Meul
Specialisatie: radio
Afstudeerjaar: 2020
Job: online content creator voor socialemediaburo.be & beginnend freelance content creator/redacteur
Wat is je gekste herinnering aan AP/journalistiek?
“Mijn gekste herinnering(en) spelen zich allemaal af in het redactielokaal achter de radiostudio’s op de campus. Daar heb ik als student op een bepaald moment meer uren doorgebracht dan in mijn eigen huis. En al die uren klopte ik met het grootste plezier. Het feit dat er altijd wel nog iemand zou zijn, of dat we daar met een hele redactie konden vergaderen (veel lawaai maken en eigenlijk weinig werken), was fantastisch. Alleen maar mooie herinneringen aan”
Heb je tips voor toekomstige studenten journalistiek?
“Mijn tip zou zijn om ervoor te zorgen dat je gepassioneerd blijft met het vak. Zorg ervoor dat je de interesse niet verliest door nieuwe uitdagingen te zoeken en jezelf te ‘challengen’ met cases, opdrachten, enz. En vooral: geniet. Het is het mooiste vak van de wereld, geniet er dan ook van”
Naam: Jani Verheyden
Specialisatie: geschreven media
Afstudeerjaar: 2013
Job: Communicatiecoördinator GO! Scholengroep Rivierenland (GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap) (2013 – nu) en tot en met juni 2021 ben ik ook nog projectcoördinator voor GO! Foundation.
Wat is je gekste herinnering aan AP/journalistiek?
“Dankzij de opleiding journalistiek kom je op plaatsen waar je anders niet komt.
Zo schreven we teksten voor het festival Mano Mundo in De Schorre (Boom) en konden we achter de schermen artiesten interviewen. Zanger Bart Peeters kwam het podium af, maar had niet veel tijd. Als we hem wilden spreken en fotograferen, moesten we meerijden in zijn artiestenbusje. Mathea Lacko (die fotograaf van de dag was) en ik (die de teksten schreef) sprongen zonder nadenken in die auto. Het was avond, we wisten niet waar we reden, we zaten met enkele muzikanten opgepropt in een busje, … maar we hadden een interview met Bart Peeters! Schrik hadden we niet… Bart Peeters is immers de beste vriend van Sinterklaas.”
Heb je tips voor toekomstige studenten journalistiek?
“Probeer alles uit je opleiding te halen! Leer met alle apparatuur van het EMI werken, spreek gastlectoren aan met de vraag of je een vrijwillige stage bij hen mag volgen, doe mee aan wedstrijden, maak contacten voor het leven, leer van ervaren journalisten, … Durf, onderneem, geef je meer dan 100 procent, … want er zijn tientallen jonge mensen die journalist willen worden, dus het is belangrijk ‘om op te vallen’. En heel belangrijk ‘G-E-N-I-E-T’, want de drie jaar vliegen voorbij!”
Naam: Thomas Everix
Specialisatie: tv
Afstudeerjaar: 2015
Job: radionieuwsredactie VTM Nieuws en videojournalist bij RTV
“Aan de ene kant, zit ik onder contract bij VTM Nieuws. Wat heel weinig mensen weten is dat VTM NIEUWS niet alleen een tv-redactie heeft, maar ook een radionieuwsredactie. Daar werk ik dus voor. Ik ben journalist en nieuwslezer. Concreet maken en lezen wij het nieuws (live) op onze eigen twee zenders Qmusic en JOE. Daarnaast leveren wij ook het audionieuws voor persagentschap Belga aan – dat is een vooropname. Dat gaat dan naar klanten zoals bijvoorbeeld Nostalgie of NRJ.”
“Aan de andere kantwerk ik ook nog af en toe voor RTV, de regionale televisie van de Kempen en Mechelen. Dat doe ik als bijberoep. Op RTV werk ik als videojournalist en maak ik reportages voor in onze nieuwsuitzendingen.”
Wat is je gekste herinnering aan AP/journalistiek?
“Ik weet niet of ‘gek’ het juiste woord is, maar ‘memorabel’ sowieso. In het tweede jaar ben ik met een paar collega-studenten afgezakt naar Keulen (DE) voor het FEJS-congres. Da’s een congres voor studenten journalistiek (of een andere richting in dezelfde sector) uit heel Europa. Die 5 dagen waren een fantastisch leuke afwisseling tussen interessante gastcollege’s over verschillende journalistiek onderwerpen aan de ene kant. En leuke avondjes weg met een bende gelijkgestemde zielen, drank en het nachtleven in Keulen.
Los daarvan denk ik ook met heel veel plezier terug aan de praktijkopdrachten en de vééééééle uren aan de montagepc’s in het EMI. FEJS is natuurlijk wel ‘gekker’.”
Heb je tips voor toekomstige studenten journalistiek?
“Het aller-allerbelangrijkste is: geniet van elk moment. Geniet van je stage. Geniet van het werk dat je nadien kan doen. Je krijgt zoveel mooie kansen. Je gaat zoveel interessante mensen ontmoeten. En je gaat op plaatsen komen of dingen meemaken waar heel veel mensen ‘van dromen’ – of toch op z’n minst met grote ogen naar kijken. Onthoudt dat. Want, ‘t is écht een leuke job!”