Linkerarm met plakker

Joris Moonens van Departement Zorg: “Het boostervaccin brengt de bescherming terug naar een hoog niveau”

Uit cijfers van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid, blijkt dat ruim 1,8 miljoen Belgen deze herfst een boostervaccin hebben laten zetten. De cijfers betreffen het aantal vaccinaties dat de laatste 6 maanden gezet is. In België is 51% van gevaccineerden tussen de 65 en 84 jaar, en 56% zijn 85+’ers. Dat is een daling ten opzichte van vorige vaccinatiecampagnes. Maar moeten we een boostervaccin nog laten zetten? 

Joris Moonens, woordvoerder bij Departement Zorg, vertelt dat het basisvaccin goed werkt maar met verloop van tijd zijn beschermde kracht verliest. “Daar kan een booster bij helpen. Het boostervaccin brengt de bescherming terug naar een hoog niveau, waardoor mensen minder snel risico lopen op infectie, ziekenhuisopname, en zelfs overlijden.” Boostervaccins worden aangepast aan circulerende varianten, waardoor ze ook een betere bescherming bieden. 

Sussen

Het is vooral belangrijk dat mensen zich goed informeren over vaccinaties. Joris Moonen: “Het boostervaccin is enkel aanbevolen voor risicogroepen, zoals ouderen, mensen met gezondheidsproblemen en mensen werkzaam in de zorg. Maar het vaccin is voor iedereen beschikbaar.” Volgens Moonen is vaccinatie een individuele keuze die ieder voor zich moet maken. Bij keuze om je al dan niet te laten vaccineren, kun je een aantal persoonlijke factoren in overweging nemen. Je kent je eigen gezondheid, misschien heb je een zekere kwetsbaarheid wegens een aandoening die niet in de officiële lijst van aandoeningen is opgenomen. Maar soms door een vaccin te nemen sussen mensen op deze manier een zekere ongerustheid om ziek te worden, aldus Joris Moonen. 

Vuiligheid

Gepensioneerde Frida Ruelens koos ervoor om zich wel te laten vaccineren. Zij benadrukt het belang van vaccinatie voor haar eigen bescherming. “Ik heb me laten vaccineren om besmetting tegen te gaan. Ik heb geen enkel moment getwijfeld.” Bepaalde mensen uit Frida’s omgeving weigeren vaccinatie omdat ze dat “vuiligheid” vinden. Maar zelf gelooft ze in vaccinaties en neemt ze ook elk jaar het griepvaccin. Dat mensen uit haar omgeving niet gevaccineerd zijn, vindt ze geen struikelblok. 

Handen vrij

Boostervaccinaties dragen vooral bij aan de bescherming van individuen. Daarom wordt vaccinatie aanbevolen voor mensen die tot een risicogroep behoren. Moonen: “Boostervaccins ontlasten ook de zorg. Mensen die gevaccineerd zijn, worden minder snel ernstig ziek waardoor ze niet onmiddellijk in het ziekenhuis belanden.” Volgens Joris Moonens hebben artsen en verpleegkundige dan de handen vrij om mensen met andere problemen te helpen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vaccins minder effectief zijn bij het verminderen van de overdraagbaarheid. De bescherming tegen besmetting neemt zeer snel af na de vaccinatie. 

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om tijdens het najaar opnieuw kwetsbare groepen te vaccineren. Voor het komende jaar is er nog geen specifiek plan. Of er een nieuwe vaccinatiecampagne wordt gelanceerd, hangt af van de mate waarin het virus nog circuleert in België.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Steeds meer topsporters getuigen over angsten en depressies: ‘drempel om erover te praten komt alsmaar lager te liggen’