Havenarbeider Gunther: “Als het moet, leggen we gewoon de haven plat”

Havenarbeiders strijden volop tegen de liberalisering van de Belgische havendiensten. De georganiseerde protesten gaan over de afschaffing van de ‘wet-Major’. Die wet zorgt ervoor dat de erkende, huidige havenarbeiders hun job niet verliezen. Gunther Leysen is al jaren een echte ‘stouwer’. “Momenteel houden wij ons nog heel kalm, maar dat kan snel veranderen.”

Binnen een paar maanden oordeelt de Europese commissie over de toekomst van de wet-major:  “Als ze beslissen om de wet-major af te schaffen, gaan ze wat meemaken. Dan komen we met alle collega’s op straat. Als het moet, leggen we de haven gewoon plat. Niet alleen in Antwerpen, maar ook in Zeebrugge en in Gent.”

In het verleden kwam de wet-major ook al enkele malen in opspraak. De laatste keer was in 2014. “Toen hebben we verschillende dingen gedaan om duidelijk te maken dat we niet akkoord waren. Onder andere in Antwerpen en Brussel hebben we gestaakt. We zijn zelfs helemaal naar Straatsburg afgezakt om daar ons punt te maken.”

Gunther (tweede van links) op een internationale betoging in Brussel (2014)
Gunther (tweede van links) op een internationale betoging in Brussel (2014)

De protesten durven wel eens op confrontaties met de politie uit te draaien. “Buitenstaanders zijn wel eens aan de werkkledij van een havenarbeider geraakt. Het probleem is dat zo’n mensen enkel uit zijn op relschoppen. Dat zijn geen mannen van de haven. Daarom is het extra jammer dat wij op die manier in een slecht daglicht worden gezet.”

Gunther betreurt het gebrek aan respect voor zijn job: “Ervaring en scholing zijn heel belangrijk in een omgeving zoals die van de haven. Maar daar trekken de bedrijven zich niets van aan. Ze willen ons gewoon vervangen door goedkopere arbeidskrachten, want erkende dokwerkers moeten ze natuurlijk meer betalen door onze opleiding. Ze mogen er zeker van zijn dat wij ons in geen geval zomaar laten doen”, concludeert Gunther.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]